U ponedjeljak Dan žalosti

dan žalostitragedija u kaštelimaVlada RH je donijela odluku o proglašenju ponedjeljka, 27. srpnja 2009. godine, danom žalosti u Hrvatskoj, povodom smrti putnika u teškoj željezničkoj nesreći U Kaštelima. Komemoracija za sve poginule biti će organizirana u ponedjeljak u 13 sati na splitskom groblju Lovrinac, a nakon komemoracije tijela će biti odvedena do mjesta posljednjih počivališta, odnosno u mjesta stanovanja poginulih... Istraga o nesreći je još u tijeku. 'Tekućina kojom su polijevane tračnice najvjerojatnije je razlog zbog kojega je vlak u Rudinama izletio iz tračnica', rekao je Davor Svalina, a potvrdio glasnogovornik MUP-a ...


DAN ŽALOSTI  
 

oproštaj na Lovrincu
Foto: Zorana Vuković


U stravičnoj nesreći život su izgubili Domagoj Alvir (21) iz Zagreba, Emil Andrić Gaj (54) iz Španjolske, zatim Krešimir Tajbar, Petra Radić, Mirna Rogan svi iz Zagreba te mlada Francuskinja hrvatskog porijekla Lorraine Bodet.
  


Izvor: Kastela.org

tragedija u kaštelimaDan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba ili u kojima je sjedište ili djelatnost obavljaju samostalnim radom fizičke osobe.

Na dan žalosti ne mogu se održavati zabavne i športske priredbe.

Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.


Komemoracija na Lovrincu

Komemoracija za sve poginule biti će organizirana u ponedjeljak u 13 sati na splitskom groblju Lovrinac, a nakon komemoracije tijela će biti odvedena do mjesta posljednjih počivališta, odnosno u mjesta stanovanja poginulih.

tragedija u kaštelimaKrivac za nesreću je premaz pruge

Izvor: Net.hr

'Tekućina kojom su polijevane tračnice najvjerojatnije je razlog zbog kojega je vlak u Rudinama izletio iz tračnica', rekao je Davor Svalina, a potvrdio glasnogovornik MUP-a Borovec.

Policija i istražno povjerenstvo paralelno rade svoj posao. U tijeku je vještačenje crne kutije koja treba otkriti brzinu kretanja vlaka prije nesreće.

Intezivno se traga i za odgovornim osobama kojima slijedi kaznena prijava za izazvivanje nesreće sa smrtnim posljedicama.

vlak izletio s pruge

Prije nesreće stroj je prugu prskao retardantom - sredstvom koje se koristi za sprječavanje zapaljenja drvenih pragova na visokim temperaturama.

HRT doznaje da je nedavno promijenjen dobavljač tog sredstva.

Za njegovu nabavu u -u su zaduženi šef nabave Tihomir Grgec i Ivan Medak, zadužen za ekologiju i zaštitu.

Obojica su bili u policiji na obavijesnom razgovoru.


Ministar Karamarko: Nagibni vlakovi su ispravni

karamarkoNagibni vlakovi su ispravni, za tragediju kod Kaštela kriva je emulzija za mazanje pragova. Rezultate dosadašnje policijske istrage potvrdio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Izdan je nalog za pljenidbu dokumentacije vezan za postupak javne nabave retardanta a uzorci retardanta poslani su na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja.
 


Pod istragom direktori i postupak javne nabave retardanta

Karamarko je za HTV kazao kako je jučer obavljeno testiranje - jedna je lokomotiva vozila po nenamazanim i namazanim tračnicama. Pokus je pokazao da je emulzija na tračnicama za tri puta produžila zaustavni trap iste lokomotive.

Policija istražuje tko je odgovoran za nabavu emulzije, je li ona bila atestirana i je li dobavljač legalno ušao u sustav nabave, kazao je ministar.


Sindikat strojovođa zatražio ostavku predsjednika Uprave HŽ-a

Sindikat strojovođa zatražio je ostavku predsjednika Uprave HŽ-a Zorana Popovca zbog njegovih pritisaka na interno povjerenstvo koje istražuje nesreću, a traže i ukidanje povjerenstva jer smatraju da njegovi članovi ne mogu biti neovisni.

tragedija u kaštelimaPredsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan rekao je da je protupožarno kemijsko sredstvo na mjestu nesreće, umjesto oko tračnica, bilo posuto po samim tračnicama i bilo je pregusto.

Kaže i da se smjesa prethodno nije testirala, a pita se i zašto je promijenio dobavljača te smjesu nabavio od tvrtke koja prodaje hranu za kućne ljubimce.

Čuju se i optužbe da Popovac zbog političkih intervencija pokušava spriječiti smjenu Ivana Medaka, direktora poslova zaštite.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska uputila je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv još nepoznatih osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su općeopasnom radnjom izazvale tešku željezničku nesreću sa smrtnim posljedicama.


Dionica pruge Perković - Split i dalje je zatvorena za sav promet

Dionica pruge Perković - Split i dalje je zatvorena za sav promet. Hrvatske željeznice sve putnike koji su trebali putovati nagibnim vlakovima na liniji Zagreb - Split prevozi autobusima.
 

Who's Online

We have 193 guests and no members online