Zatvoreni 7. Dani kršćanske kulture

dani kršćankse kultureU Splitu je 19. travnja svečano zatvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture", koja se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku održavala od 9. do 19. travnja. Jedanaest dana manifestacije obilježilo je mnoštvo zanimljivih događaja koji su se osim u Splitu, odvijali i u Dubrovniku i Šibeniku, njih čak 54, a koji su uključivali i 200-njak sudionika i na tisuće posjetitelja. Program je započeo predstavljanjem knjige pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", a knjigu su predstavili mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski te  glavni urednik izdavača, Verbuma, mr. Petar Balta ...

 

Zatvoreni 7. Dani kršćanske kulture

"Vjera nije uvijek jednostavna, ali vjeru je moguće autentično živjeti. Ona je neprocjenjiv znak koji daruje ispunjenje. Kao novinar sam zahvalan što mogu pomoći da ova poruka baš u današnje vrijeme ponovno može doći do milijuna ljudi, pa tako i u Hrvatskoj."     –  Peter Seewald


Izvor: verbum.hr

Tom je prigodom mr. Balta istaknuo kako je riječ o drugom svesku po mnogima najvažnije Papine knjige "Isus iz Nazareta" u kojoj papa Benedikt XVI. pokušava odgovoriti na pitanje tko je Isus Krist, a koja može dati poticaj svima koji tragaju za ovim odgovorom, i vjernicima i nevjernicima.

Uz glavnog organizatora manifestacije nakladnu kuću Verbum u suorganiziranje programa uključile su se Splitsko-makarska nadbiskupija, Šibenska i Dubrovačka biskupija te kulturne institucije gradova u kojima se manifestacija održavala poput Muzeja grada Splita, Muzeja Ivana Meštrovića, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ili crkvenih muzeja u Dubrovniku.

U sklopu manifestacije tradicionalno se dodjeljuje nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije obrazloženje je pročitao član Vijeća akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je ujedno i autor plakete "Andrija Buvina".

Ovogodišnji dobitnik je njemački novinar i publicist Peter Seewald. Kako je pročitano u obrazloženju ovaj doajen vjerskoga novinarstva najpoznatiji je po svojim knjigama razgovora s kardinalom Josephom Ratzingerom koje je vodio u dva navrata i na temelju čega su nastale iznimno popularne knjige "Sol zemlje" (1996.) i "Bog i svijet" (2001.) koje su prevedene na više od 25 jezika.

Osim toga, Seewald je i autor knjiga "Škola redovnika" te "Isus Krist. Biografija". Krajem prošle godine veliku međunarodnu pozornost izazvala je njegova knjiga razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", u kojoj je po prvi put u povijesti Crkve objavljen jedan osobni razgovor s papom.

Ta knjiga je postigla milijunsku nakladu na mnogim jezicima obarajući rekorde u čitanosti. Njegovi članci i knjige, a ponajviše posljednja knjiga razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", prenijeli su kršćansku misao daleko izvan granica katoličke denominacije.

Time je Seewald još jednom potvrdio kako svojim radom uspijeva pokazati da kršćanska poruka može i treba imati svoje mjesto ne samo unutar crkvenih zidova ili unutar zatvorenoga kršćanskoga kulturnoga kruga nego da ima globalno značenje.

Nadbiskup Barišić

Stoga su i ova knjiga i njegov sveukupni rad velik doprinos kršćanskoj kulturi te iznimno bitno sredstvo za bolje razumijevanje vremena u kojem živimo i ispravno shvaćanje uloge kršćanstava u njemu, istaknuto je u obrazloženju.

"U današnjem svijetu postoji toliko mnogo problema koji se moraju riješiti, međutim, koji  ne mogu biti svi riješeni, ukoliko Boga ponovno ne stavimo u središte našeg razmišljanja i djelovanja. Sve dok čovjek sebe postavlja kao jedino mjerilo svih stvari i sve dok ne prepozna i prizna poredak u svemiru, nećemo moći ispraviti krive puteve", poručio je Seewald u svojoj poruci budući da je zbog bolesti u obitelju bio sprječen doći u Split.

Također je dodao: "Vjera nije uvijek jednostavna, ali kod mojih razgovora s papom Benediktom te kroz dugogodišnje praćenje njegova rada i njegove divne osobnosti mogao sam saznati da je vjeru moguće autentično živjeti te da je ona neprocjenjiv znak koji daruje ispunjenje. Kao novinar sam zahvalan što mogu pomoći da ova poruka baš u današnje vrijeme ponovno može doći do milijuna ljudi".

Ovim je svečano zatvorena manifestacija koja je na osobit način obilježila život i kulturnu scenu gradova u kojima se održavala, uspostavljajući dijalog i suradnju među institucijama i sudionicima bogatog programa 7. "Dana kršćanske kulture".

Povezani članci

Who's Online

We have 463 guests and no members online