Poljičanin, biskup Dubrovački: Kršćani, uskladimo djela s čestitkama

mate uzinićMons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, samo je godinu dana za biskupskom katedrom, a već je otvorenim istupima u javnosti i jasnim, ali dijaloškim stavovima pobudio zapažen interes medija. - Pozivam kršćane da usklade djela s čestitkama tako što će onu ljubav koju navješćujemo radosno posvjedočiti onima kojima čestitaju, ali i svima drugima, osobito onima koji se, premda se dogodio Uskrs, i dalje muče pod križem nepravde, neimaštine, nezaposlenost, odbačenosti, zaboravljenosti, obespravljenosti, neshvaćanja, bolesti, beznađa... Tada će naše uskrsne čestitke prestati biti samo lijepi običaj i postati će iskrena želja da Onoga kojega smo upoznali i susreli i otajstvo s kojim smo se sami upoznali i u koje smo povjerovali, radosno podijelimo s drugima... rekao je naš Poljičanin u razgovoru za Vjesnik ...

POLJIČANIN, BISKUP DUBROVAČKI

Mons. Mate Uzinić: U zemljama tranzicije željelo se previše, a nije se dobilo ništa

Koliko god da je sto dana dovoljno da se vide prioriteti i usmjerenja nove vlade, Vlada nije dobila mandat da riješi gospodarsku krizu u sto dana. Teško je slušati vijesti o nekom novom stečaju i rastu broja nezaposlenih. Koliko god da suosjećamo s onima koji su ostali bez posla, znamo da oporavka nema i ne može biti bez bolnih rezova

mate uzinićPiše: Gordan Pandža / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, samo je godinu dana za biskupskom katedrom, a već je otvorenim istupima u javnosti i jasnim, ali dijaloškim stavovima pobudio zapažen interes medija.

Rođen je 17. rujna 1967. u Poljicima, u mjestu Dubrava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Gimnaziju te studij filozofije i teologije završio je u Splitu, a za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 1993. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu postigavši 2000. godine licencijat iz crkvenog i civilnog prava.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je za dubrovačkog biskupa u siječnju prošle godine, a iste je godine 19. ožujka u dubrovačkoj katedrali i zaređen. Predsjednik je Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, a početkom 2012. izabran je za člana Biskupske komisije HBK za odnose s državom.

PROČITAJTE RAZGOVOR BISKUPA UZINIĆA S NOVINAROM VJESNIKA...
 

Mate Uzinić

Povezani članci

Who's Online

We have 397 guests and no members online