Promišljanja o Korizmi

Korizmeno vrijeme od četrdeset dana je dragocjeno razdoblje u kojem bi kršćani i oni koji se takvim osjećaju trebali promišljati i preispitati koliko su u svom svakodnevnom životu doista - kršćani - u pravom smislu riječi, a koliko samo kršćani "na papiru" ili po svetim sakramentima. Korizma je vrijeme kad mnogi opet započinju sa "odricanjima" od nekih nepotrebnih stvari i (loših) navika. Kršćaninu je po svojoj vjeri, dakako, dobro došla svaka žrtva i odricanje koje smo si odredili za ovu korizmu, ali bi daleko važnije od toga bilo pridodati više dobrih djela, ljubavi, praštanja, strpljivosti, umjerenosti, dobrote ...

Piše: Mladen Banović

Tako nam korizma neće biti samo prigodno odricanje od hrane u svrhu dijete ili zdravlja, svojevrsno "vrijeme čišćenja" organizma, nego će ona postati doista blagoslovljeno vrijeme u kojem ćemo doista nastojati biti bolji čovjek, biti bolji čovjek svojim bližnjima, obitelji, prijateljima, kolegama... ali i svima koje susretnemo na svom životnom putu.

Vrijeme, vrijeme, vrijeme

Korizma bi za nas župljane mogla postati vrijeme kada ćemo naći više vremena za sve ono za što "nikako ne uspjevamo naći vremena" u ostatku godine.

Danas kada svjesno mijenjamo svoje vrijeme za novac, neke dragocjene životne trenutke za karijeru, službene puteve, dogovore, sastanke,... doista trebamo vrijeme u kojem ćemo zastati i dobro promisliti kud nas ovo sve vodi i što je doista važno u životu.

Nažalost, često ne možemo birati, život nas gazi i rijetko, rijetko mazi. Izgubljeni u svakodnevnoj gužvi i (s)trci posvećujemo premalo vremena, pažnje i ljubavi svojoj djeci, muževima/ženama, roditeljima, prijateljicama ;-), prijateljima, često nemoćnim i zaboravljenim bakama i djedovima...

Bez povratka na staro

Neka nam Korizma postane vrijeme u kojem ćemo preispitati i iznova posložiti svoje životne prioritete, a ne samo prigodno preduskrsno vrijeme kada dokazujemo sebi, a ponajviše okolini, da se možemo kao od šale "ostaviti" tih 10 kg viška, dvije kutije cigareta, obilnih večera u Ljube, palačinaka i kolača u prijateljice,.. da bi nakon 40-ak dana poslije nastavili opet sve po starom.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 544 guests and no members online