Velečasni Anđelko Kaćunko pristao se ispovijediti novinaru

don kaćunkoKontravezan, redikul, skandalozan. Nema valjda etikete kojom nisu počastili, ne pretjerujemo, najpopularnijeg domaćeg svećenika. Drag je svima, prijateljima jer iznosi bez pardona njihova stajališta. Neistomišljenici bi se živi izili da njega nema. Kada je Tanja kazala da treba u Liku na nekakav važan događaj, đavo i novinarski nerv mi nisu dali mira. Tamo je on, idem ga probat nać, privolit na čašicu razgovora... Rekli su da se primirio, kako pazi na medijske istupe, nakon što je nedavno stigla kazna. Don Anđelko Kaćunko, naše gore list, prije točno mjesec dana otišao je, ne vlastitom voljom, iz Zagreba i Vojnog ordinarijata gdje je godinama obnašao dužnost kancelara na službu u Gospić. Pa se... pristao ispovijediti našem prijatelju! Pročitajte ...

DON ANGELO 
Velečasni Anđelko Kaćunko pristao se ispovijediti novinaru Zadarskog regionala

Čedna Nives i vražja Severina

Drag je svima, prijateljima jer iznosi bez pardona njihova stajališta. Neistomišljenici bi se živi izjeli da njega nema. Prije točno mjesec dana otišao je ne vlastitom voljom u Gospić iz Zagreba i Vojnog ordinarijata

Piše: Pero Livajić


Mjenjam biskupiju, naziv je teksta koji je objavio na svom blogu i kojim pojašnjava razloge zašto je napustio Metropolu i Ksaver pod padinama Sljemena.

don angelo

I zbog čega si čovječe otišao, u čemu je bila kvaka, kazna ili što, ha...?

- Aj, onda i tebi ponavljam! Na to sam se odlučio kako bih spriječio pojavljivanje raznih netočnih tumačenja, a bogme ih ima. Poznato je da su moji javni istupi redom izazivali različite komentare, otpore, negodovanja, čak i prijavu policiji jedne gay udruge, tako da ti je mojim nadređenima jednostavno dozlogrdilo čitati ili slušati epitete kojim su određeni i nažalost očito jako utjecajni krugovi častili njihova pastira.

U Vojnom ordinarijatu bio sam stavljen pred izbor, potpuna medijska šutnja ili odlazak

Smatrao sam da je u atmosferi medijskog terora manjine nad šutljivom katoličkom većinom korisnije nemučati i neugušiti rijedak glas vapijućih u pustinji, tako da me evo tu sada. To više što mi već duže vrijeme iskreni katolici i domoljubi govore da sam njihov jedini glasnogovornik, sam samcat.


Čujem kako si se dobro snašao u Gospiću, ipak je ovo puno manja sredina, provincija. Zadar je blizu, mogao bi se i zaletjeti kadkad...

- Čim sam odabrao Liku kao svoje prebivalište rekao sam sebi - to je danas tvoj novi dom, tako se i ponašam. Potpuno sam se isključio iz onog što je bilo i okrenuo novu stranicu libra svog života. Ljudi su me sjajno prihvatili i to mi je pomoglo u tranziciji. Takav sam da bih mogao živjeti bilo gdje, a vaš grad mi je toliko drag da jedva čekam predstaviti neku svoju knjigu u sjeni Sv. Stošije ili Donata.

Svakodnevno pišeš blog, pala ti je ta ideja tek tako na pamet, ili si imao dubljeg poticaja, neznam...

- Kako sam u ožujku 2006. zbog raznoraznih pritisaka odlučio prekinuti svaku medijsku djelatnost, prateći i dalje sve što se u javnosti zbiva teško sam se suzdržavao da nereagiram. Tako sam u siječnju 2007. konačno puknuo i na nagovor jednog prijatelja otvorio blog kao oblik polujavne korespodencije s javnosti, takav sam. Poslje toga sve je išlo u krešendu, ha-ha.

Asti, onda se čudiš prišivenim etiketama da si malo porembabio, maka...

don kaćunko- Smiješni su ti ti epiteti, ipak razumijem zašto im određeno značenje daju oni koji ih potpisuju, ali brate, to kod tebe nisam očekivao, nikad. Mislim da se zezaš. A isto, priznajem, ja sam „ready cool“, nego šta!

Daj komentiraj mi ono da je Franjo Tuđman navodno umro zbog nekakvog magijskog obreda...

- Opet, ah. Govoreći o golemom utjecaju okultnih fenomena u društvu, rekao sam da je jedan voodo obred na poznatom fašniku u Smoboru, probadanje lutke u liku prvog hrvatskog predsjednika, možda imalo utjecaj na zdravlje državnog poglavara.

Mediji su izrugivački prenijeli da sam izjavio kako je magija ubila predsjednika Tuđmana. Neki to još uvijek ponavljaju, i dan danas.

Ajmo dalje, sad. Nives Celzijus. Meni laiku nije mala loša, ali bio si i ti na promociji njene biografije, kažu da tako pop promiče silovanje, brzi sex, prostituciju, kurvaluk, svašta...

- Nu, njega. To mi sliči na prigovor svakom vozaču koji putuje autocestom, budući da se na njoj događa stotine nesreća. Jasno sam već mnogo puta objasnio razloge svojeg odlaska na predstavljanje knjige "Gola istina". To je ohrabrenje odluci o promjeni ponašanja i podrška jednoj obitelji, prije svega. Sve drugo je magla i pljeva lažnog glamura.

Severina je s druge strane prodala dušu vragu, a...

- Jednu moju izjavu je jedan dnevni list izvukao iz konteksta. Interpretirao ju je na svoj način, a nakon toga se stvar zaoštrila. Ne poričem ništa što sam ranije kazao o njoj, ali sam njenoj familiji obećao da se neću petljati u pjevačicina intimna područja.

Onda ću ja napisat šta si prije izjavio, da je nikakva vjernica, da joj se piše loše i da joj treba temeljito obraćenje, da se koristi jeftinim trikovima, da su stihovi skladbe Ave Marija koktel alkohola, droge i nemorala koje puši njena publika, da pripada kulturi s mozgom na paši i viškom hormona i da je, u stvari, skroz naskroz pošizila...
 
- Radi što te volja!

A Thompson, njega slušaš...

- To ti je sad, kao, usporedba. Pa, kako kad. I nije da sam neki fan. Marko Perković je žestoko na udaru liberalnih lobija jer upravo njihovom najdražom igračkom promiče vrijednosti protiv kojih se oni bore. Domovine, obitelji i Boga. To je njegov bit problema, sve drugo je samo kulisa.

Let 3...

- To je estradno dno dna. Gadi mi se i komentirati ih. Eto, na.

Tebi ne paše ništa. Dok djeca svršavaju na cajkama, ima neka glazba koju ti obožavaš....

- Najprije, mislim da imaš pogrešnu ocijenu o mladima. Po meni, okretanje turbofolku i srpskim narodnjacima, bijeg je iz terora rockom koji nas je tlačio pola stoljeća. Danas to čini njegova mrtvorođenčad, hip- hop, rap. O glazbenim ukusima ne volim raspravljati. Ipak, odmaram se uz Vivaldija, Mozarta, Bacha.


Bili su vrhovi planina
 
Tvrde da si zadrti homofob, čak su te stavili među prvih deset kod nas...

anđelko kaćunko- Ne znam više gdje su me sve stavili, ali znam da je pravni tim gay udruge Iskorak podnio protiv mene tužbu i da sam zbog toga bio na ispitivanju u krim policiji. Znam također da sam jedne godine osvojio drugo mjesto sa samo tri boda zaostatka iza Jacquesa Houdeka, kojemu je na moju žalost pripala titula najvećeg homofoba.

Inače, taj izraz je potpuno neprecizan, jer čestica homo potječe iz grčkog i latinskog jezika sa sasvim različitim značenjima. Na homoseksualnost gledam u skladu sa stavom Katoličke crkve o tome fenomenu, homoseksualnost je neuredna skonost i izopaćenje, ali nije grijeh ako se ne prakticira. Zlo treba osuditi, a čovjeka nastojati spasiti, jel da.

Padne mi na trenutak na pamet svečenićki celibat. Zaboravio sam što sam htio pitat...

- Tako ti je kad provociraš. Onome tko ga iskreno živi celibat je istinski Božji dar. On znači totalno predanje Bogu na korist zajednice, svih nas. Premda je to teret koji treba znati i moći nositi, on je mnogo lakši nego se misli. Stoga se divim svim obiteljskim ljudima, a poglavito kolegama koji, kao naši grkokatolici, legalno imaju svoje familije, jer imaju ne samo podjeljenost srca, nego nose i dvostruki teret na leđima. Ja tako ne bih mogao, predan sam zvanju toliko da bi me ubila žena.

Rekao si jednom zgodom da prije spavanja pomoliš i za Hajduk, stari si Torcidaš, čujem i da kupuješ dionice kluba...

- Omišanin sam i Poljičanin, rođen pod Marjanom, pravi Dalmatinac. U tom smislu sam i lokalpatriot, ali nisam strstveni navijač, radije kažem da sam promatrač. Nisam kupio niti jednu dionicu, iz principa. Dionice su bogataška izmišljotina. Ali, ipak, nikad ne reci nikad.

Inače, učestali su ovi sukobi među našim navijačkim skupinama...

- Među navijačima nema sukoba, nego samo zdravog sportskog rivaliteta. Sukobljavaju se male skupine huligana.

Politika, mafija, kriminal, pune su crne kronike, samo se o tome priča...

don angelo- Prema politici osjećam sve veće gađenje, razmjerno stupnju njezina utjecaja. Osim na ponegdje lokalnim razinama, postala je kod nas potpuna sluškinja globalne moći, a politički nepismenom tijelu sedativ za jeftino samozavaravanje u medijskim obmanama i manipulacijama. I pusta ubojstva, razbojstva, posljedica su vanjskog utjecaja. Daju naslutiti potvrdu plana da se hrvatsku javnost na sve načine pripremi za uključivanje u nekakav Region, jer globalni arhitekti smatraju da je balkanska krčma naše prirodno okružje i tu su nas davno pozicionirali. Sada je faza uhićenje, ali za pet- šest godina će nas u paketu transferirati u EU. Jadna nam majka.

Vratimo se na zemlju, vjeruješ da se ukazao duh ubijenog velečasnog Josipa Rafaja...

- Ne znam, nisam bio član komisije koja je ispitivala djecu iz Generalskog stola, koja su ga navodno vidjela. Kazao sam prije mjesec dana da, ako se prikazao, onda je to njegova možebitna poruka na ubrzanje sudskog postupka.

Priznaješ Međugorje, nasuprot mostarskog biskupa...

- Da. Na njega gledam s velikom nadom, podržavam sve što ljudima pomaže da nađu Boga. Razumijem monsinjora Perića, ali vjerujem u obraćenja mnogih koji su tamo doživjeli radost i postali svjedoci Evanđelja.


Prava svinjska scena
 
Nije su ti sjeli Matanić i Kino Lika....

don kaćunko- Taj film je uvreda svakom razumnom čovjeku i nikakvi umjetnički argumenti ne mogu prosječnom gledatelju suzbiti dojam o Lici i Hrvatskoj kao bolesnim i zaostalim regijama. Doslovno me zgrozila scena u kojoj frustrirana djevojka u psihičkom rastrojstvu pokušava nagovoriti svinju da je seksualno zadovolji, bljak.

Nosiš policijsku kapu dok voziš, da bi izbjegao plaćanje kazni, nije valjda...

- Ma nisam. Jedno vrijeme dok sam bio kapelan nosio sam je u automobilu kako bih vozače iza mene upozorio da smanje brzinu, nije puno pomogla.

E, zato su tu tablice ZG ANGELO, nek se zna...

- Bio je to dar jednog prijatelja gospodarstvenika. Mislio sam da je ljepše imati ime nego broj na registracijskim oznakama. Ispao sam bahat. Ali to je prošlost, jer im je lani istekao rok, takav je zakon, štaš.

Muči te i naša demografska politika...

- Nažalost, danas uviđamo kako je gorko bio u pravu don Anto Baković kada je onomad upozoravao da ova zemlja ubrzano ide prema groblju izumrlih europskih nacija. U korijenu procesa je okrenutost krivim vrijednostima. Reklamni oblik kulture smrti čak i mnoge vjernike izbacuje iz njihove kršćanske osi. Da.

Još se svađamo čiji je djed bio ustaša, a čiji partizan...

- Svašta. Najveća glupost našeg naroda. Na žalost, zaustavit će se tek kad prestane dirigirana kampanja proizvodnje neprijatelja i diobe nas po ideološkim šumama, gorama, jamama i kamama.

Ne vidiš puno dobrog u hrvatskim medijima...

- Pa, medijski smo totalno okupirani. Kao što smo izgubili državni, financijski i svaki drugi suverenitet, tako smo ostali i bez televizije, radija, novina.Točnije, izvorna državotvorna Hrvatska i nije nikad imala suverenitet, osim katoličkog tiska.

Misliš da nam treba Katolička televizija. Nekako mi je to „too much“...

- Bezveze smatraš. Ako je televizija najutjecajniji medij, onda niti u jednom trenutku ne bi trebao doći u pitanje jedan kanal. Kad bi o meni ovisilo, odavno bismo imali takav program.


Na meti magija

Poznat je tvoj stav da svijetskim zbivanjima nastoji upravljati zla sila. Navodno je ona srušila i Blizance, stvorila Harry Poterra...

anđelko kaćunko- Ne znam je li J. Rowling doista članica neke tajne mračne organizacije, ali brdo literatire potvrđuje da su i Hitler, i Staljin, i Lenjin, pa ako hoćeš i Kominterna i Pavelić, fašizam, nacizam i komunizam, bez razlika, projekti određenih organizacija s poznatim imenima i protagonistima.

U pozadini svega stoji globalni Imperij sa svojim globalnim ciljevima. Valja pročitati knjigu "CIA i 11. rujna". Okultne sile postoje, sinhronizirano djeluju i premrežile su nas. Znak toga je i mahnito prihvaćanje novopoganskih običaja za neku Noć vještica, koja je čista vražja izmišljotina.

Nije i Valentinovo, valjda...

- I taj dan je, na žalost, pod utjecajem spoja biznisa i poganske ideologije, prošao tranziciju od katoličkog blagdana do famoznog dana zaljubljenih, što s biskupom Sv. Valentinom nije povezano ni na kakav način. Čak, štoviše, statistika govori da se tada poveća prodaja kondoma.

Tvrdiš da si na meti magije zbog takvih istupa...

- Svi koji sudjeluju u javnom životu izloženi su magijskim utjecajima. Važno je imati Božju milosnu zaštitu, zazivati Djevicu Mariju, ali i Sv. Mihaela, borca protiv Sotone, velikog zavodnika.

Za kraj, moram te pitati o zagrebačkim događanjima, atantatu na Pukanića...

- Tko je pročitao temeljno dijelo za razumijevanje društvenih prilika u suvremenom svijetu Politika i droga, taj zna da organizirani kriminal i mafija imaju određeni udio u vlasti u svim državama svijeta. Zato se i događaju obračuni među klanovima. To prvo, a jednako kao u mladenačkim subkulturnim skupinama. Zato je i pokojni Luka Ritz žrtva jednog ogranka kulture smrti kojoj je pripadao i sam. To svi znaju, ali mudro šute, iz straha.

Dokle god mediji s nasiljem, magijom i pornografijom imaju glavni utjecaj na naše ljude možemo samo nakon svake tragediji postavljati pitanje, tko je sljedeći i kuda ide ova zemlja.

Rješenje je u povratku tradicionalnim zdravim vrijednostima, nasuprot prijetećem komposištu Novog svjetskog poretka.

 

NATO i Hrvatska čizma

don kaćunkoOvo prvi put govorim, premda sam znao i prije, ali bio sam vezan prisegom i odanošću nadređenima. Budući da nisam više djelatna vojna osoba sada mogu otvoreno reći što o tome mislim. Ali i što znam. NATO je vojna sila globalnog Imperija, a HV je uništen upravo zato da se NATO bez ikakvog otpora lakše proširi na istok u zaokruženje Rusije, drugog istovrsnog protivnika.

Naši su vojnici njima samo živa sila. Takozvano Partnerstvo je obična maska, jer oni u nama vide tek toliko i toliko čizama. Zato su priče o famoznom ulasku u NATO samo magla za javnost, isprepadanu svim i svačim.

Mi o tome opće ne odlučujemo, jer NATO je već tako duboko kod nas da ga se više ničim ne možemo osloboditi.

To je istina, ostalo je propaganda...

 

Don Anđelko i nesuđeni don Ivan

Don Angelo je tvrdu školsku klupu u splitskom sjemeništu nekoliko godina dijelio sa sadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, koji je također učio za svećenika.

U jednom nedavnom razgovoru spomenuo je čak kako se sa predsjednikom Vlade često družio, prijateljevao i mladenački ružio u gradu pod Marjanom, skupa ministrirao na misama i nedjeljom odlazio na izlete i utakmice Hajduka.

O tome nam tada ipak nije želio otkrivati previše detalja. Tako ni sada. Razlozi šutnje veli nisu za javnost, ali dodaje da ne želi svojim medijskim istupima pomagati niti odmagati našim aktualnim političarima...         

 

Matanić i Karakaš kod Kaćunka

"Hrvanje sa svijetom", naslov je druge knjige Anđelka Kaćunka koja svoju promociju ima danas, u srijedu, 29. listopada, u Kulturno informativnom centru u Gospiću, a predstavlači su Darko Pavičić, Mr. Nikola Rošćić i Mate Krajina.

Program s početkom u 19. 30 sati trebao bi obogatiti nastup klape "Pasika" iz Kostanja. Uz gradonačelnika Milana Kolića, svoju nazočnost su najavili redatelj i scenarist filma Kino Lika, Dalibor Matanić i Damir Karakaš.

- Ne moraju dolaziti na letećoj svinji, nek jednostavno sjednu na motor, ponesu harmoniku, i fešta je zagarantirana - pala je pozivnica Don Angela...

Povezani članci

Who's Online

We have 127 guests and no members online