Deklaracija ili manipulacija ljudskim pravima?

Predstavnici građanske inicijative "Potpisujem Deklaraciju" i većih vjerskih zajednica pozvale su građane i vjernike da danas u krugu vjerskih objekata diljem zemlje potpišu peticiju nastalu na temelju "Međunarodnog poziva na zaštitu prava i dostojanstva ženaljudske osobe i obitelji", koju je pokrenuo Europski forum za ljudska prava i obitelj. Vjernike ispred crkvi upozoravali su kako su danas ugrožena brojna prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima... "Peticija koja se potpisivala danas u crkvama ne sadrži ništa o zabrani pobačaja i prava homoseksualnih osoba na brak, već sadrži nešto što bi svatko potpisao: dostojanstvo čovjeka, ljudska prava i pravo na obitelj", rekla je Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra, i dodala, "taj će tekst koji Crkva daje građanima na potpis koristiti za napad na ljudska prva žena i homoseksualnih osoba, te mogućnosti prava izbora za svaku ženu kada je u pitanju pobačaj"...

Izvor: HINA i drugi

Predstavnici nevladinih udruga i vjerskih zajednica upozorili su kako su danas ugrožena brojna prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima.

Peticiju su podržali, uz predstavnike Katoličke crkve, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Makedonske pravoslavne crkve.

žene

Neva Toelle iz Ženske mreže Hrvatske prigodom današnjeg dijeljena letaka građanima s tekstom UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima izjavila je kako su protiv peticije koja se danas nuđena građanima na potpis pred crkvama nakon Svetih misa.

"Katolička crkva je na sramotan način, iskrivljavanjem teksta Opće deklaracije o ljudskim pravima, a s ciljem napada na dostojanstvo i ljudska prava žena i homoseksualnih osoba, odlučila obilježiti obljetnicu usvajanja i proglašavanja te Deklaracije", ustvrdila je Toelle.


Evo i teksta "Deklaracije". Više informacija o njoj potražite na stranicama www.potpisujemdeklaraciju.orgMEÐUNARODNI POZIV NA ZAŠTITU PRAVA I DOSTOJANSTVA LJUDSKE OSOBE I OBITELJI


Mi, građani država članica Ujedinjenih naroda, u ovoj godini kada slavimo 60. obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, koju je usvojila i proglasila Opća skupština UN-a rezolucijom 217A (III) od 10. prosinca 1948. godine, podsjećamo:

• da je Opća deklaracija o ljudskim pravima zajednička tekovina svih naroda i država,

• da ljudska prava, dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost i pravda čine duhovnu i moralnu baštinu na kojoj se temelji savez naroda, te naglašavamo da moramo posvetiti primjerenu pozornost:

1. pravu na život svakog ljudskog bića, od začeća do prirodne smrti, pri čemu svako dijete ima pravo biti začeto, rođeno i odgajano unutar obitelji koja se temelji na braku između žene i muškarca, a predstavlja prirodnu i temeljnu društvenu jedinicu,

2. pravu na odgoj i obrazovanje u skladu s odlukom roditelja, koji imaju prioritetno i temeljno pravo izabrati vrstu odgoja i obrazovanja koje će dobiti njihovo dijete.


Stoga pozivamo sve vlade da pravilno tumače Opću deklaraciju o ljudskim pravima i osiguraju da:

Čl. 3 ............. Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

Čl.16.st.1 ........ Punoljetni muškarci i žene imaju pravo na sklapanje braka i osnivanje obitelji bez ikakvih ograničenja glede rase, nacionalnosti ili vjere.

Čl.16.st.3. ....... Obitelj je temeljna i prirodna društvena jedinica, i ima pravo na zaštitu društva i države.

Čl.25.st.2 ........ Materinstvu i djetinjstvu pripada posebna skrb i pomoć.

Čl.26.st.2 ........ Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru odgoja i obrazovanja za svoju djecu.


 

Povezani članci

Who's Online

We have 434 guests and no members online