Uskršnja poruka nabiskupa Barišića

nadbiskup barisicPrenosimo uskršnju poruku splitsko-makarskog nadbiskupa dr. Marin Barišića. U svojoj poruci nadbiskup, između ostaloga, ističe: "Više no ikada prije, danas živimo od vijesti i sa vijestima. Iako nas one često izazivaju i straše uza sve naše kritičko suprostavljanje, vijesti nas ne samo informiraju već i formiraju. U mnoštvu tolikih događanja i neugodnih svakodnevnih vijesti, danas nas i cijeli svijet sustiže jedna, doista, radosna i iznenađujuća vijest, vijest koja otvara i duboko osvjetljava zatvorenu pozadinu ogledala u kojem vidimo sebe i promatramo našu stvarnost...

USKRŠNJA PORUKA NADBISKUPA MARINA BARIŠIĆA

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Vijest radosna, iznenađujuća i čudesna: „Uskrsnuo je“! Krist je uskrsnuo! Ta radosna vijest Kristova uskrsnuća razlog je našega okupljanja i slavlja, župne zajednice, Crkve katoličke i tolikih kršćana širom svijeta.

U surječju s društveno-kulturalnim okolnostima koje nas okružuju i kojima smo zahvaćeni mons. Barišić naglašava da u svjetlu Kristova uskrsnuća možemo prepoznati narav bliskosti i sličnosti grobnih povoja, u koje je bilo povijeno Isusovo mrtvo tijelo, s našim različitim oblicima osobnih i društvenih povoja koji zarobljavaju, sputavaju i guše život.

raspelo u dugoratskoj crkvi sv. josipa„Nisu li i gospodarske krize posljedica zbroja naših grešnih povoja: egoizma, nepravde, nepoštenja, ovisnosti, tolikih vidljivih i nevidljivih povoja, komunističkog socijalizma a sada povoja grubog kapitalizma, ali uvijek istog tkanja onog praznoga groba? U svakom slučaju jedno je sigurno: sadašnje stanje u našem društvu i svijetu nije posljedica neke prirodne katastrofe, već je to rezultat ljudske gramzljivosti i pohlepe. Od svih recesija najopasnija je ona čovjekova uma i srca – kriza ljudskosti“, upozorio je nadbiskup te upitao:

„Kako izbjeći opasnost tih povoja za život naše mladeži ako ne računamo na Božju pomoć i duhovnu stranu životnog smisla?

Ako im dajemo obrazovanje bez odgoja, znanje bez vrednota, zabrane bez primjera, zapovijedi bez svjedočenja, govor bez razgovora, onda, kako netko dobro primijeti da mladi, kojima mi, obitelj, škola, društvo, mediji, župna zajednica, preko dana predajemo kulturu bez života, navečer oni sami se predaju životu bez kulture“.

Nadbiskup se nadalje pita: Je li moguće našu bližnju i daljnju povijest osloboditi i osvijetliti od povoja tame i šutnje? U tom duhu izražava vjeru da je svima stalo do povijesne istine a osobito do poštovanja prema tolikim žrtvama na različitim stranama i na različitim mjestima, koje su čak žive u odjeći bacane u jame i rudna okna iz kojih se vadilo bogatstvo, a u njihovu prazninu osobe bacale kao otpad.

Dakako, povijest ne možemo promijeniti, ali ju je potrebno odmotati iz povoja šutnje, tame, i lažno prikazane prošlosti“, ustvrdio je mons. Barišić te se kritički osvrnuo na abortus, eutanaziju, i socijalnu ugroženost bez posla i primanja tolikih naših građana, nazvavši ih „grobnim povojima“ današnjega doba.

„Uskrsli Krist pobijedio je sve zapreke i povoje života pa i tamu groba i strahotu smrti. Radost i novost svoga uskrsnuća Krist želi podijeliti sa svima nama.

Uskrsli Gospodin želi da upoznamo Njega i Njegovu snagu uskrsnuća već ovdje i sada kako bi razne oblike povoja smrti oslobađali i pretvarali u haljine i odjeću života“, naglašava nadbiskup te Pavlovim riječima poziva vjernike da se – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – zaodjenu „u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav!".

Govoreći o Uskrsnoj vjeri i nadi nadbiskup je istaknuo da nas one „ne udaljuju od društva i svijeta već nas osposobljavaju živjeti odgovorno na zemlji u perspektivi uskrsne nade.

Poziva nas da novost Uskrsa unosimo u sve događaje i odnose društvene stvarnosti. Bez duhovnog, osobnog uskrsa nemoguće je civilno – građansko – društveno uskrsnuće, nemoguće je mijenjati povoje groba u odjeću i haljine života, u novo, odgovorno i solidarno ponašanje.

Nisu dovoljni prigovori i moralne osude društvenih povoja raznih oblika smrti, već je potrebna naša kršćanska novost glasnosti i svjedočke prisutnosti“.

Čestitajući svima Uskrs  nadbiskup se s predstavnicima medija zadržao u kratkom razgovoru.

Povezani članci

Who's Online

We have 611 guests and no members online