Zlatna misa don Jure Juginovića

U nazočnosti više stotina mještana i gostiju među kojima smo zapazili gradonačelnike Omiša i Splita, prof. Ivan Škaričić i Željka Keruma, u nedjelju je u Dubravi održana Zlatna misa, koju je slavio svećenik don Jure Juginović, u povodu svog 50. godišnjeg jubileja služenja bogu i ljudima. Misno slavlje je održano, na nama neobičan način, staroslavenskim, odnosno starohrvatskim glagoljaškim jezikom na kojem su u hrvatskim krajevima sv. misa služila vjerojatno već od druge polovice lX stoljaća, sve u nadi da će se ti običaji slavne prošlosti obavljati i u idućim svečanim prigodama. Narodni jezik službeno je uveden u obred Katoličke Crkve tek godine 1963, time je ostvaren i vjekovni san popova glagoljaša da se u svojoj crkvi mogu obraćati Bogu na svom narodnom jeziku. U povijesti ovog malog mjesta, u sjeverozapadnom dijelu Poljičke knežije, zaređeno je 39 svećenika od kojih su osmorica još živućih, rečeno je ovom prilikom ...

DUBRAVA

Zlatna misa don Jure Juginovića

 

 Tekst i slike: Davor Grgat

Euharistijsko misno slavlje, održano je pred brojnim svećenicima Poljičkog dekanata, kao i gostiju, među kojima je homeliju na zlatnomisničkom slavlju don Juri Juginoviću, kod Crkve Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije - Gospe od Začeća održao mons. Milivoj Bolobanić, župnik "Kraljice mira" iz Zadra.

Zlatna misa don Jure Juginovića

"U svom plodnom pastoralnom djelovanju navješčujući radosnu vijest (zaređen je za svećenika 12. srpnja 1959. godine u župi sv. Roka u Jesenicama), u 207 župa u Nadbiskupijama Splitsko-Makarskoj i Zadarskoj, te Šibenskoj, Hvarskoj, Dubrovačkoj i Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, ti si, dragi don Jure, kroz svojih 50 godina predanog svećeničkog služenja, ne štedeći svojih životnih snaga, uložio čitavoga sebe u taj veliki i od Boga blagoslovljeni svećenički poziv. Ljudima si otvarao oči i ukazivao na zablude i zastrašivanja, jer nema kompromisa između Boga i Sotone, između dobra i zla" -  kazao je na slavlju msgr. Milivoj Bolobanić.

Zlatna misa don Jure Juginovića

Pri kraju misničkog slavlja, pročitani su i brojni telegrami pristigli u čast ove proslave, pa navedimo samo značajnije: Sveti Otac je poslao blagoslov i svoju čestitku preko kardinala Svete Stolice Bertona, a najljepšim željama su se pridružili i splitsko makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, te msgr. Ante Jurić, nadbiskup u miru, kao i hvarsko-viški nadbiskup msgr.  Štambuk.

Zlatna misa don Jure Juginovića

Ova velika proslava ne bi se mogla održati da nije bilo vrijednih i dobrih ljudi kao što su don Jakov Banić, mjesni župnik te bratimima Gospe Bezgrešne, posebice Srećka Komića, mještana Sitna Gornjeg, Tugara i Gata i njihovih svećenika, kao i Provincijalki benediktinki sestri Dolores Matić, koja je i ovom prilikom došla uveličati ovu svečanost.

Zlatna misa don Jure Juginovića

Kroz misno slavlje, kao i obično, pjevao je zbor Župne crkve - klapa "Dubrava".