Za koga glasati na izborima za Europski parlament?

EU izbori U nedjelju, 14.travnja po prvi put ćemo glasati na izborima za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu. Za koga glasati? Za iskusne "pipl mast trast us" političare koji će nas "predstavljati" u europskim "saborskim" klupama ili za nadobudne mladce s viškom političke ambicije i praznim životopisom, s upitnim ili nepoznatim stručnim kvalitetama, privučene zovom "lake love" od cca. 8K eurića? ili pak za Piratsku stranku? Za Zelene?.. Državno izborno povjerenstvo objavilo je službene i pravovaljane kandidacijske liste (PDF) za izbore za Europski parlament pa si odvojite malo vremena da barem pročitate imena naših "wanna be" EU-parlamentaraca i odaberite svoje favorite ili barem one koje će nas najmanje sramotiti ...

OPET IZBORI

Za koga glasati na izborima za Europski parlament

Piše: Mladen Banović

Na izborima 14.travnja birat ćemo između 28 listi, 27 stranačkih i jedne grupe građana 12 zastupnika za Europski parlament.

Izborna promidžba trajati će do 13. travnja, a zatim slijedi izborna šutnja do zatvaranja birališta.

EU izbori


Izdvajamo ovdje par zanimljivih lista koji imaju što reći o Europi i Hrvatskoj u kojoj želimo živjeti.


Zeleni zajedno

zeleni zajednoPo prvi puta na nekim izborima u Hrvatskoj zeleni imaju samo jednu samostalnu i vjerodostojnu listu, Zeleni zajedno, koju su podžale još tri zelene stranke: Zelena stranka - Zelena alternativa, Hrvatska stranka zelenih i Zelena stranka.

Sa 59 zastupnika Zeleni su četvrta po snazi grupacija u Europskom parlamentu i jedina koja ima više žena nego muškaraca.

Zelena grupacija zalaže se za radikalnu transformaciju ekonomije kako bi se stvorili milijuni zelenih radnih mjesta. Posebno se zauzimaju za održivi razvoj, transparentno bankarstvo, Europu bez GMO-a, zaštitu klime, osnaživanje žena, participativnu demokraciju.

Sve te vrijednosti dijele Zeleni zajedno i aktivno se za njih zauzimaju. Savezništvo sa grupacijom Zelenih u Europskom parlamentu pomoći će Hrvatskoj da očuva svoj prirodne resurse, zaustavi daljnju ekološku i socijalnu devastaciju zemlje i ponudi novu viziju održivog razvoja i stvaranja zelenih radnih mjesta.


Piratska stranka

Piratska strankaPiratska stranka je nova politička opcija u Republici Hrvatskoj, uspostavljena, kažu na svojim stranicama, jer su dosadašnje opcije previše vezane uz prošlost umjesto da gledaju u budućnost.

Ovo je pokret i ideja koja je nastala “odozdo”, kao grassroots pokret građana koji su zabrinuti za svoju budućnost ali i sadašnjost jer se vlast ponaša kao da živi u 19. stoljeću.

Moto Piratske stranke je: “Uvesti politiku u 21. stoljeće i 21. stoljeće u politiku.”

Naziv stranke je autoironičan i okreće smiješni naziv “pirati” protiv onih kojeg su ga nametnuli, no sasvim dobro opisuje pokret.

Puni program Piratske stranke dostupan je ovdje, a skraćeni ovdje. Kliknite, pročitajte i upoznajte se sa jednom "drukčijom" strankom.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online