Bitka za svaki glas u Omišu i Poljicima

Ivan KovačićOmiš i Poljica su na nogama! S jedne se strane podmazuje HDZ-ov stroj i do kasno u noć razrađuje taktika kako omišku stinu, simbol svih Hrvata, obraniti od najezde zubaru odanih gerilaca, a s druge ujedinjena opozicija i stranački neopredijeljena mladež smišljaju akcije kojima će dokinuti dugogodišnju vladavinu profesora povijesti iz Podgrađa. Nastavnik povijesti je, naravno, Ivan Škaričić. Galantni HDZ-ovac poznat po tome što gradom klapa i konoba u kontinuitetu vlada već 18 godina. Zubar, kako ga posprdno zovu Škaričićevi ljudi, jest Ivan Kovačić (na slici). Doktor znanosti, autor dvadesetak radova objavljenih u stručnim časopisima i profesor na Medicinskom fakultetu kojega su studenti prije dva proljeća proglasili profesorom godine ...

REFERENDUM!

Rasplamsao se rat uoči drugog kruga izbora

Bitka za svaki glas u Omišu: šalju i autobus po studente u Zagreb

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ivan Škaričić je u prvome krugu osvojio 2878 glasova, a Ivan Kovačić 1058. Naizgled je to nedostižna prednost. No, u omiškome kraju - od Doca koji graniči s Dugopoljem do Piska koji se naslanja na Makarsku rivijeru - više je od 13.000 birača, a to znači, smatraju u Kovačićevu taboru, da manevarskoga prostora ima napretek.

Treba “samo” skupiti 3000 glasova, jer je pretpostavka kako je Škaričić dosegnuo plafon i kako u drugome krugu može samo padati. Strah ih je, kažu, jedino malverzacija s glasačkim kutijama i listićima, jer su nekoć po omiškoj Zagori i mrtvi znali ustajati kako bi svoju građansku dužnost ispunili, pa će, već sada najavljuju, na svim izbornim mjestima, a posebice na grobljima, udvostručiti straže.

Prvi udar Kovačićevi prvoborci planiraju izvesti u nedjelju, i to u samome srcu Škaričićeve izborne baze, poljičkim selima, u kojima se tamošnji birači prema nehadezeovskim strankama odnose gore nego njihovi preci prema Turcima.

Ivan Kovačić

- Ići ćemo redom, selo po selo. Bit će to pravi karusel po omiškoj Zagori, s tamburicom i pečenim srdelama, jer je red da ljudi napokon saznaju da nije Škaričić jedini političar na svijetu - govori nam Ivan Barišić, budući gradski vijećnik koji se, nakon što je sa svojom nezavisnom listom prešao izborni prag, stavio na raspolaganje Ivanu Kovačiću i sasvim posvetio “obaranju neoborivoga” Škaričića.

Vrhunac kampanje, najavljuje Barišić, zbit će se u četvrtak, 30. svibnja, na Tijelovo, kada će čitav grad, doznajemo, postati pozornica na kojoj će se odvijati performansi za Kovačića, a protiv Škaričića. A sve to uz podršku glasača koji su u prvome krugu prisilno apstinirali.

- Osigurali smo autobus kojim ćemo na glasovanje dovesti i naše studente iz Zagreba i Zadra, interes je ogroman, pa će možda jedan autobus biti i malo, jer su svi shvatili kako će se u Omišu doslovno voditi bitka za svaki glas i kako ovaj put neće biti opravdanja za neuspjeh. Imamo povijesnu priliku srušiti Škaričića i to ćemo učiniti - zaključuje Barišić.

Ivan Škaričić

A Škaričić je, kao i uvijek, miran. Kad već tolike godine nesmetano vlada, ne vidi zašto ne bi i još četiri.

- Meni i mojoj stranci ne treba putujući cirkus. Moja kampanja je rad i samo rad. Od jutra do večeri sam s biračima i oni vrlo dobro znaju što za njih činim. Konkurencija, naravno, ima pravo animirati birače na koji god način hoće.

Pitam se, međutim, kako znaju da će baš svi studenti koji se ukrcaju u autobus glasati za njih i kako ih nije strah da će tako platiti put i mojim biračima - ističe Škaričić.
 

Omiški Gusari

Povezani članci

Who's Online

We have 122 guests and no members online