Pametno: Država ne smije donositi zakone za povlaštene tvrtke

Stranka Pametno oštro se protivi miješanju države u spašavanje pojedinačnih tvrtki jer je njen zadatak jednaka zaštita svih građana. - Državna politika spašavanja pojedničnih tvrtki nema opravdanja, bez obzira zapošljava li 100, 7000 ili 8000 ljudi. Država mora imati samo jasan stav o mogućnostima zaštite radnika te malih i srednjih dobavljača. Pri tome nikako ne smije na sebe preuzeti dugove već isključivo brigu o ljudima - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i predsjednica zagrebačkog ogranka, te dodaje: - Sada nije važan Todorić, važni su radnici odnosno nije važan vlasnik, važno je da tvornice i tvrtke rade. Agrokor je nazvan sistemskom tvrtkom, a nije objašnjeno što to znači. Također, trenutak i način komunikacije o ovom zakonu otvara pitanje pogodovanja. Vlada vjerojatno smatra da država može nazvati neku tvrtku sistemskom, smatraju u stranci Pametno, i time sebi dati pravo intervencije protivno Ustavu. Istovremeno Vlada nema sistemska rješenja za građane u dugovima i u blokadi, nema sistemska rješenja za ogroman broj ljudi koji odlazi u inozemstvo. Nema niz sistemskih rješenja o važnim stvarima za život građana, ali nudi sistemsko rješenje za jednu privatnu tvrtku. A problemi dotične tvrtke prvenstveno su uzrokovani slabim upravljanjem. Hrvatska pritom nema adekvatan zakonski i institucionalni okvir za normalno funkcioniranje tržišnog gospodarstva pa pisanje zakona za rješavanje problema u jednoj kompaniji ne može riješiti problem slabih zakona i institucija.

Izvor: Pametno.org

Pitanje jednakog tretmana svih poduzetnika i građana za stranku Pametno je ključno pitanje budućnosti zemlje. Stranka se ne protivi unaprjeđenju propisa koji uređuju stečajne i predstečajne postupke, ako su oni u skladu s Ustavom, najboljom europskom praksom i štite interese najširega sloja građana što uključuje i zaposlenike tvrtki i njihove dobavljače.

- Neka Vlada jasnije iskaže svoje namjere kako bismo se uvjerili da iza svega ne stoji pogodovanje jednom čovjeku i interesnim skupinama koje ga okružuju. Jer ako je o tome riječ, ova Vlada trenutno mora otići - poručili su iz zagrebačkog ogranka stranke Pametno.

Povezani članci

Who's Online

We have 52 guests and no members online