Nikad neizvjesniji lokalni izbori u Općini Dugi Rat

Tko su favoriti u ovim nadolazećim, nikad neizvjesnijim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat? Tko će ući u DRUGI KRUG? A tko zastati u limbu prvog? Kako "diše" dugoratski, jesenički i dućki puk? Što kažu kuloari, zidići, parkići, brico i tete s pazara? Na koju stranu će pasti list na vrelom svibanjskom povjetarcu? Koga zaokružiti na nikad dužoj listi od čak deset (10!) kandidata za našeg novog načelnika? Kojoj listi za Općinskoj vijeće pokloniti povjerenje i zašto? Ima li uistinu nezavisnih među nezavisnim listama? Je li napokon došao kraj izmjeni partija na vlasti? Koga poslati u županiju da pokuša vratit doma dio naših para? Da li odabrati mladog Antu ili Demiena Bobana? Koga poslati u političku penziju? Mnoštvo je upitnika pred onima koji lokalne izbore shvaćaju ozbiljno...

Piše: Mladen Banović

- Lokalne su politike i izbori za život građana najbitniji jer se građani s tim odlukama susreću svakodnevno. O lokalnim politikama ovisi u kakve će vrtiće i škole djeca ići, gdje ćemo parkirati automobile i hoćemo li plaćati parking, hoćemo li imati kvalitetni vodovodni i kanalizacijski sustav, kako će se razvijati obrtništvo i pođuzetništvo, kakvim ćemo ulicama hodati, kakav će biti sustav zbrinjavanja otpada, tko će i kako upravljati mnogim institucijama, ali i kakvi će biti međuljudski odnosi. Lokalna politika je ili politika zvjerinjaka ili politika aktivne, sretne, solidarne zajednice.  Biti nezainteresiran za izbore isto je što i biti nezainteresiran za ono što se zbiva izvan granica naše kože, a to je ujedno i nezainteresiranost za ambijent u kojem se kreće naša koža. Na političkim izborima odlučujemo, dakle, ipak odlučujemo i o našoj koži. - rekao je, između ostalog, nedavno Marko Vučetić, mladi zadarski filozof, političar, bivši zastupnik u Saboru i najjači opozicijski kandidat za gradonačelnika Zadra.

Ne treba biti dugoraćki filozof za razumjeti važnost ovih lokalnih izbora. Stoga, me najviše čude oni "nezainteresirani" među na, oni koji ne haju i vjerojatno neće izaći niti na ove izbore. Ali će i dalje kukati "da ništa ne valja", da ovo, da ono... No i to je njihovo pravo.

 A izbora za izbore u našoj maloj općini itekako ima. Kao da u njoj "cvijeta tisuću cvijetova", tek je nešto manje opcija željnih vašeg povjerenja i glasova na svibanjskim lokalnim izborima. Pogotovo u izborima za načelnika. Lijevo, desno, nigdje moga stana... ne brinite se da ga kod nas nećete pronaći ma koliko veseli bili. Jer ponuda je prebogata, ima svega, takoreći ne fali ni tičjega mlika! Bendo je tu, i Domagoj, a ako ćemo još desnije, tu je i Tomo Gara, Dino, jedna nečelnica, niz nezavisnih i "nezavisnih" i "svojih" kandidata, par papirnatih favorita desnog centra poput Frane i Tonča, te barenko jedan (Puzo je jedinstven!), ako ne i dva "dark horsa", olitiga "crna labuda", koji bi papirnatim favoritima vrlo lako mogli pokvariti izbornu računicu i ugurati se na ovim dosad najneizvesnijim izborima u drugi, "referendumski" krug. To je cilj svima, jer luda teorija da netko iznenadi pobjedom već u prvom krugu je toliko tanka kao šansa da nam općina nakon lita odjedanput zablista, da Englezi konačno dođu radit hotel i marinu na Sinaju, da se napravi školska dvorana na Oriju i krene ziđat nova ambulanta u mistu, da Orkan uđe u treću, a Dragovoljci u premijer ligu, da Jesenički brodari napokon odaberu Krilo, Bajnice i Sumpetar za svoje matične luke, pa da i od njih kapne i koja konkretna brodarska kuna i u sve tanji općinski proračun...

Glede listi za Općinsko vijeće, bilo bi super kad bi više uistinu nezavisnih kandidata ušlo u vijeće, jer čini mi se da naše Općinsko vijeće treba malo protresti i obnoviti novim, svježim snagama, novom energijom i novim temama o kojima će se argumentirano i demokratski debatirati u novom sazivu, jer dosadilo nam je više slušat elegije o točkama i zarezima u zapisniku, što je tko rekao '68-e, što '71-e, a što 91'-e. Teme su, gospodo, i malo poduzetništvo, a ne samo crony ili kriljanske luke, teme su efikasnost, uslužnost i ljubaznost javnih djelatnika, čistoća i uređenje naših malih mjesta, ekologija olitiga promjena našeg ponašanja spram svog okoliša, edukacija i mladih i ostalih generacija o izazovima i življenju u 21 stoljeću, stvarna transparentnost lokalne uprave, uključivost, briga i programi za socijalno ugrožene, programi u kulturi, promocija rekreacija i sporta, odabir pravog partnera u privlačenju EU sredstava,..

Koliko tu mogu doprinjeti oni koji su u Općinskom vijeću samo radi neke svoje agende i "spavači" čija je ambicija zadovoljena (o)glasom za koalicijsku većinu i proračun, te eventualno "kamionom žala ili betona na plaži ispred kuće" nadam se da će već pri glasanju birači prozrijeti.

Ajmo biti, malo za promjenu, i pametni!

Iduća dva tjedna su ključna!
 

Povezani članci

Who's Online

We have 393 guests and no members online