Parlamentarni izbori u svibnju

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će Sabor biti raspušten u sljedećih nekoliko tjedana, najkasnije 22.3. U razdoblju od 30 do 60 dana nakon raspuštanja Sabora predsjednik Zoran Milanović može raspisati parlamentarne izbore. Tako bi se izbori za Sabor trebali održati u svibnju, prije izbora za europski parlament koji su u lipnju 2024.
- "Ja ću nositi izbornu listu u Prvoj izbornoj jedinici", kazao je. "Gordan Jandroković će biti nositelj u drugoj, Anđelko Stričak u trećoj, Ivan Anušić u četvrtoj, Marin Piletić u petoj, Davor Božinović u šestoj, Tomo Medved u sedmoj, Oleg Butković u osmoj, Ivan Malenica u devetoj, Branko Bačić u desetoj. U 11. će listu nositi Zvonko Milas" - rekao je Plenković novinarima.
U oporbenom strankama tek počinju dogovori i pregovori o nacionalnoj i točkastim koalicijama, a glavna je nepoznanica hoće li  lijevo-liberalni dio oporbe nastupiti u širokoj koaliciji ili u više blokova.
SDP će oko potencijalne široke lijevo-liberalnog fronta na nacionalnoj razini u predstojećim danima pregovarati s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om, HSS-om i Radničkom frontom, ali ne i sa Socijaldemokratima, strankom koja okuplja bivše, izbačene SDP-ovce.
- "Na sljedećim presudnim izborima Hrvatska bira između nade i tame, između uvođenja reda i širenja nereda. Najvažnije teme o kojima ćemo govoriti u kampanji su životni standard i borba protiv korupcije, a to su dvije Plenkovićeve najslabije točke jer su rezultati njegove vladavine tu poražavajući" - napisao je danas predsjednik Centra Ivica Puljak u Facebook objavi, komentirajući najavu premijera Plenkovića o raspuštanju Hrvatskog sabora i raspisivanju parlamentarnih izbora.
- "Mi ćemo govoriti o alternativi koju već provodimo u djelo tamo gdje su nam građani dali povjerenje, a koja se temelji na poštenim javnim natječajima za sve koji se prijave i jačanju institucija. Što prije se riješimo HDZ-a, to Hrvatska ima više šanse da krene na ispravan put" - poručio je Puljak.

Izvor: Index.hr, FB


 

Povezani članci

Who's Online

We have 93 guests and no members online