Oporba, što je to?

hrvatska oporbaČinjenica je da je stanje u zemlji alarmantno. Međutim, je li zaista za to kriva samo Vlada? Nije li smisao oporbe da potvrđuje i podržava vlast u dobrim potezima i kritizira ih, te donosi valjane protuargumente kada ta vlada donosi loše poteze? Vlada se u posljednje vrijeme može pohvaliti velikim brojem krivih poteza, a koji su argumenti oporbe? Jeste li ih vi primjetili? Jeste li ih uspijeli razaznati? Imam osjećaj da se oporba ograničila na čisto negiranje svega što vlast na čelu sa premijerom Sanaderom radi i poduzima. Oporba mi djeluje kao jedan sistem bez jasne vizije i programa pa bezglavo srlja političkim nebom u nadi da će netko drugi odraditi posao za njih ...


Oporba, što je to?

Piše: Alen Bećirović
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Za početak...

sanaderPrije nekoliko dana poslao sam pismo premijeru Sanaderu.

Pismo je u principu dobro prihvaćeno. Prenijelo ga je mnogo nominalno 'manjih' portala, foruma i blogova. Zahvaljujem se svima koji su mi poslali mail podrške ili na razno raznim stranicama ostavljali pozitivne komentare.

Što se tiče kritika, one su uvijek dobrodošle i ni jedna kritika nije loša. Međutim, molio bih da ubuduće one budu upućene direktno meni kako bi svaki idući tekst bio bolji i bolji. Ne stignem, naime , pratiti sve stranice. Svaki je mail dobrodošao i na svaki ću vam odgovoriti.

Svjestan sam svoje odgovornosti čim moji tekstovi dolaze do velikog broja ljudi, kao što je to bio slučaj s pismom premijeru. Ono što želim i što sam, nadam se, uspio jest natjerati ljude na kritičko promišljanje i shvaćanje činjenice da sami krojimo svoju budućnost i da je nerealno, pa pomalo i bezobrazno očekivati da nam netko drugi sve servira na pladnju. Vlast biramo, ali moramo i raditi sa njom.

Među komentarima na moje pismo premijeru naišao sam na jedan jako zanimljiv koji kaže da onaj tko se brzo uzdigne brzo i pada, ako iza svojih riječi ne može stajati znanjem i iskustvom.

Moram priznati da sam se prepoznao u toj rečenici. Iza svojih riječi stojim samo idealom, samo vjerom da se promjene mogu postići. Danas sam ovdje, sutra tko zna gdje.

Ali tko sam ja da vam išta govorim? Tko sam ja da vam nalažem pravi put? Tko sam ja da vam solim pamet,  kada još nemam ni završen fakultet? Sigurno se mnogi od vas već sada pitaju, a ako se ne pitate sada, pitati ćete se uskoro.. Ja sam ono što vi želite da budem. Svi imate svoje glave i svoje životne stavove. Nisam tu da ih mijenjam. Samo vas želim podsjetiti da ih posjedujete i da ste u mogućnosti ostvariti ih.

Prije nego što prijeđete na sami tekst, zamolio bih sve vas koji imate ili barem mislite da imate neke dobre ideje, neka dobra rješenja, da ih pokušate realizirati.

Nemojte samo stajati po strani. Pasivnost i apatija redovito dovode do negativnih posljedica.

Jeste li spremni biti odgovorni za negativne posljedice društva u kojem živite?

Među onima koji su mi slali mailove ovih dana ima puno 'učenih' ljudi, ljudi koji mogu donijeti promjenu, pomoći sa svojim znanjem, prijedlozima i idejama.

sdp plakat

Nemojte samo stajati i gledati. Uključite se, jer u konačnici samo ste vi ti koji ovoj zemlji mogu pomoći i dovesti je na ‘pravi put’.

I za kraj, iskoristio bih jednu misao koju sam nedavno pročitao kod 'kolege tekstopisca' :” Sam si ništa. Zajedno smo sve.”


Što vodi oporbu?


Činjenica je da je stanje u zemlji alarmantno. Međutim, je li zaista za to kriva samo Vlada? Nije li smisao oporbe da potvrđuje i podržava vlast u dobrim potezima i kritizira ih, te donosi valjane protuargumente kada ta vlada donosi loše poteze?

zoran milanovićVlada se u posljednje vrijeme može pohvaliti velikim brojem krivih poteza, a koji su argumenti oporbe? Jeste li ih vi primjetili? Jeste li ih uspijeli razaznati?

Imam osjećaj da se oporba ograničila na čisto negiranje svega što vlast na čelu sa premijerom Sanaderom radi i poduzima.

Koliko je afera samo u posljednjih nekoliko mjeseci bilo vezano za vladajuće? Jako puno.

Koliko je tih afera oporba odlučila izgurati do kraja i svojim argumentima uvjeriti narod da su drugačiji i da imaju bolja riješenja? Ne sjećam se niti jedne.

Vodi li oporbu strah u istupanjima i potezima koje poduzimaju?

Oporba mi djeluje kao jedan sistem bez jasne vizije i programa pa bezglavo srlja političkim nebom u nadi da će netko drugi odraditi posao za njih.


Što kaže najjača oporbena stranka?

SDPNemamo pravo na grešku i poručujem ljudima da imaju pravo tražiti uvijek više i da nas ne uzimaju zdravo za gotovo. Još malo i doći će i taj dan, a onda će doći neki novi izbori, doći će neka nova kampanja, neka nova utakmica, past će neke nove teške riječi, bit će davana neka nova, neodgovorna obećanja. Mi želimo ostati izvan toga i kao mnogo puta do sada ponoviti da je ovo što radimo smislen posao, da vjerujemo u njega, da vjerujemo u svoje ljude i da je politika posao pun smisla i sadržaja. Takvu politiku ćemo propagirati, za to ćemo se boriti. I tu u tom poslu naše sredstvo će biti naša stranka, naš novi drukčiji SDP, a naš cilj naša nova, bolja Hrvatska“ rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u svom uvodnom izlaganju na početku četvrte tematsko izvještajne konvencije SDP-a, pozivajući birače da izađu na izbore i biraju SDP koji nudi otvorenost i transparentnost, a ne zaštitu partikularnih interesa.

Čitav ovaj odlomak, koji sam inače 'skinuo' sa stranica SDP-a je prekrasno obećavajući i pun nade.

Ali gdje su dokazi? Gdje su programi? Gdje je nešto opipljivo i realno moguće da podupre tu tezu?

SDP je izašao sa velikim brojem amandmana u Sabor ove godine. Veliki broj ili većina njih je odbijena. I što sada? Treba stati? Treba li odustati?

Sve mi to djeluje premlako. Ako su ti amandmani bili tako dobri zašto nisu forsirali da ih se prihvati? Zašto nisu pozvali narod da prosuđuje jesu li ili nisu njihove ideje dobre?

toreador zoki

Opet se vraćam na strah. Možda griješim, ali stječe se dojam da su svi potezi oporbe ( ili u ovom slučaju SDP-a ) nekakvi polovični pokušaji da pokažu da su i dalje živi, ali u konačnici bez efekta.

Gdje još pale psi koji laju, a ne grizu? Međutim, niti pas ne grize bez veze. Čak i životinja ima razlog zašto nekoga ugrize, a zašto na nekoga samo laje. Možda i  SDP, odnosno oporba ima dobar razlog zašto samo 'laje'?

Možda je za SDP taj razlog njihov istaknuti član i gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske? Možda je najjača oporbena stranka vođena onom starom ½Prvo pometi ispred ispred svog dvorišta¨.

Međutim što se događa? Umjesto da ‘oporbenjaci’ uzmu metlu u ruke oni šute. A još jedna stara latinska izreka kaže : ½Qui tacet consentire videtur½ ili tko šuti pristaje, to jest prihvaća.

Pa sad prosudite sami što misle.

biciklisti

Imaju li i ostali članovi oporbe nešto što nisu očistili ispred svog dvorišta?

Mogao bih iznijeti još stotine stranica pitanja i kritika, ali neću. Zaključiti ću tekst s još par razmišljanja.


Jesu li opravdali naše povjerenje?

Narod bira vlast da ga vodi, usmjerava i pruža sigurnost na putu u bolje sutra. Narod od oporbe očekuje da ispravlja puteve koje vlast 'iskrivi'.

Zanemarimo na trenutak pasivnost i apatiju naroda koja možda u ovom trenutku postoji. Jesu li vlast i oporba opravdali povjerenje naroda? Na to pitanje neka svatko odgovori za sebe.

Je li kasno za promjene i imamo li još uvijek nade?

Na to pitanje će svima nama vrlo brzo morati odgovoriti i 'jedni i drugi'.


dražesni poljupci svibanjski
Dražesni poljupci svibanjski ...
 

 Ajme meni!
Ajme meni!

 

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online