O naknadama za izbornu promidžbu

Kako su ovogodišnji lokalni izbori iznjedrili brojne anonimne kandidate koji sa lokalnom politikom do nedavno nisu imali puno dodirnih točaka, nametnulo se pitanje svrhe njihovih kandidatura što je rezultiralo uličnim pričama kako su visoke naknade jedan od razloga njihovog angažmana. No naknade koje pripadaju sudionicima izbora zanemarivi su dio sredstava utrošenih na promidžbu, a pravo na njih ostvarit će tek rijetki. Po objavi službenih rezultata izbora, tek dijelu stranačkih i nezavisnih lista te načelničkih kandidata isplatit će se naknada za izbornu promidžbu i to na teret lokalnih proračuna, koju će nadzirati državna revizija Ministarstva financija. Tko će i koliko dobiti pročitajte u nastavku ...

KOLIKO KOŠTA PROMIDŽBA?
 
Naknada za izbornu promidžbu
 

Priredio: M.B.
Izvor: DIP, NN, Kastela.org, Javno.hr,

 

Hrvatska Vlada odredila je visinu naknade troškova izborne promidžbe na koju, na teret lokalnih proračuna, pravo imaju stranačke i nezavisne izborne liste i kandidati koji na svibanjskim lokalnim izborima ostvare zapažen rezultat.
 
Tako će stranačke ili nezavisne liste koje su u našoj Općini na izborima dobile barem jednoga vijećnika iz lokalnog proračuna dobiti 2.000 kuna po vijećniku.
 
Pravo na naknadu troškova izborne kampanje imat će i stranački ili nezavisni kandidati koji na neposrednim izborima za općinske načelnike u prvom i drugom krugu glasovanja dobiju više od 10 posto glasova.
 
U Općini Dugi Rat ta naknada takvim kandidatima za načelnika će iznositi 5.000 kuna.
 
Ta sredstva će se također isplatiti na teret lokalnih proračuna po objavi službenih rezultata izbora, a njihovu isplatu će nadzirati državna revizija i Ministarstvo financija.
 
Kako ovakvi iznosi uglavnom nisu bili dostatni za izborne promidžbe lista i kandidata za načelnika koje su se vodile, pretpostaviti je da se ostatak sredstava osigurao iz stranačkih sredstava kao i donacija čija je visina i način doniranja određen zakonom.
 
Iako ne postoje zakonska ograničenja za trošenje u predizbornim promidžbama, određeni zakonski propisi obvezuju kandidate za načelnika na izravnim izborima da podnesu privremene i konačne izvještaje o financiranju kampanje.
 
Predstavničkim tijelima nisu propisane te obveze, ali se smatra da bi bilo politički korektno da i sve stranačke te nezavisne liste podnesu takav izvještaj.
 
Nadamo se da će naše liste i kandidati podnijeti javnosti takva izvješća.

Povezani članci

Who's Online

We have 498 guests and no members online