Osvojili najviše glasova, a nemaju niti jednog potpredsjednika

zgrada općine u Dugom RatuZašto lista koja je na izborima osvojila uvjerljivo najviše glasova nema niti jednog potpredsjednika Općinskog vijeća? Vjerojatno ste se i Vi, saznavši "rezultate" formiranja Općinskog vijeća to zapitali. Naime, po nepisanom političkom pravilu i dobrom običaju, "oporbi" u vijeću "pripada" barem jedno mjesto potpredsjednika. A u našem Dugom Ratu, niti jedan od tri čelnika vijeća (predsjednik i dva zamjenika) nije iz stranke koja je, voljeli mi to ili ne, osvojila najviše vaših glasova na nedavno održanim lokalnim izborima. Mnoge je "iznenadio" i rasplet dogovora oko slaganja većine i osiguravanja podrške za kandidate za predsjednika vijeća. Meni je, ako koga uopće zanima, laknulo kad je u "pet do 12" pukao dogovor HDZ-a i "četvorke" (joj, dragi, što bi tu uvjetovanja bilo... E ja ću malo "planirati" prostorom, e ja bih kordinirao izgradnju kanalizacije, meni dajte "reprezentaciju" i vanjske poslove, a meni one unutrašnje.. :-). Na interent stranicama lokalnog HDZ-a (www.hdz-dugirat.com) naišli smo na zanimljivi Clanak članak o tome kako je i s kim dugoratski HDZ pregovarao kako bi se formiralo Općinsko vijeće Općine Dugi Rat i da bi se valjda izbjeglo nepotrebno ponavljanje izbora za Općinsko vijeće u slučaju opetovanog neizbora predsjedavajućeg. Članak u nastavku prenosimo u cijelosti. Pročitajte, doista zanimljivo štivo... Još kad bi Bendo ili netko iz "četvorke" napisao i svoj kronološki osvrt na protekli postizborni period ili da barem profesor napiše koju opasku ili ocjeni uče(s)nike ove naše političke "školice". Hmm.. možda bi to bilo i poučno našim biračima ...

ZAŠTO HDZ NEMA NIKOG U PREDSJEDNIŠTVU OPĆINSKOG VIJEĆA ?

Izvor: HDZ Dugi Rat
Link:
http://www.hdz-dugirat.com/vijece.html


Cijenjeni čitatelji,

Ovdje možete pročitati kako je i s kim dugoratski HDZ pregovarao kako bi se formiralo Općinsko vijeće Općine Dugi Rat.

Iako su predsjednika i dopredsjednike vijeća odredile druge političke opcije, smatramo da smo ostali čistog obraza, jer su naši prijedlozi bili korektni i pošteni prema svima.


1) PREGOVORI S HDS-om (3 vijećnika) I NEZAVISNIM LISTAMA (Lista Srećka Zelića - 2 vijećnika i Lista Joška Čizmića - 1 vijećnik)

Prema ovoj verziji predsjednika vijeća podržalo bi 9 vijećnika (3 HDZ + 3 HDS + 3 NL).

Zamislili smo da u ovoj verziji predsjednik vijeća dvije godine bude iz redova HDS-a, a dvije godine jedan od predstavnika nezavisnih lista prof. Zelića i J. Čizmića (Zelić, Škarica ili Čizmić).

Podpredsjednik bi bio HDZ-ov sve 4 godine.

HDS i „Nezavisni“ su se trebali dogovoriti tko bi bio predsjednik prve dvije, a tko druge dvije godine.

Prijedlog nije prihvatio HDS.

 

2) PONUDA NEZAVISNIM LISTAMA ZELIĆA I ČIZMIĆA I HSP-u

Prema ovoj varijanti savez koji bi izabrao vodstvo vijeća bio bi sastavljen od 7 vijećnika.

Predsjednika vijeća dvije godine dale nezavisne liste, a dvije godine HSP. HDZ bi imao podpredsjednika 4 godine.

Nezavisne liste i HSP trebali su se dogovoriti čiji će predsjednik biti prvi dio, a čiji drugi dio mandata.

Prijedlog je odbio HSP ne želeci savez s NL Zelić i NL Čizmić, jer se udružio se s SDP-om, HNS-om i NL Trgo.

 

3) PRIJEDLOG PREMA TZV. ČETVORKI

Nakon što nismo uspjeli dogovoriti opcije pod točkama 1 i 2, pregovarali smo i s „Četvorkom“ (HSP + SDP + HNS + NL Trgo).

Predsjedavajuće vijeće prema ovoj bi verziji izabralo 7 vijećnika.


01. srpnja:

Dan pred nastavak prve sjednice Općinskog vijeća HDZ i HSP napravili su prijedlog suradnje ovakvog saveza prema kojem bi prve dvije godine predsjednik vijeća bio iz redova HDZ-a, a druge dvije godine iz redova SDP-a.

Prema prijedlogu HDZ-a i HSP-a odluke bi se u ovako sastavljenoj vlasti prihvaćale samo onda ako bi ih podržalo minimalno 5 vijećnika vladajuće koalicije.

Tako donešena odluka bila bi obvezujuće za sve vijećnike koalicije.


02. srpnja:

Na sutradan (1h pred nastavak sjednice vijeća) organiziranom sastanku HDZ-a i Četvorke, Četvorka nije prihvatila navedeni prijedlog, s tim da ga sada nije podržao ni HSP (iako mu je HSP jedan od predlagatelja!).

Četvorka je tražila da prve dvije godine mandata predsjednik vijeća bude iz redova SDP-a, te da odluka koalicije izglasana omjerom 4:3 bude obvezujuća za sve vijenćnike koalicije (a ne omjerom 5:2 kako je s HSP-om dogovoreno dan prije).

HDZ je ovaj prijedlog odbio smatrajući da će tako samo nominalno biti dio vladajućih, te da će redovito biti nadglasavan.

 

Zaključak

Imajući u vidu da smo lista koja je na izborima osvojila najviše glasova (oko 130 glasova više od drugoplasiranih, za četvrtog su nam vijećnika nedostajala samo 3 glasa) smatramo da naši zahtjevi ni prema kojoj od političkih opcija nisu bili nekorektni.

Dapače, mislimo upravo suprotno.

Na koncu čestitamo Predsjedniku i Podpredsjednicima Općinskog vijeća na izboru i želimo im uspješan rad.

Povezani članci

Who's Online

We have 387 guests and no members online