Umro akademik Ivan Supek

Ivan SupekPrije 3 dana u svom je domu u Zagrebu, u 91 godini života, umro poznati hrvatski fizičar, filozof, pisac, borac za mir i humanist, akademik Ivan Supek. Bio je jedan od utemeljitelja Instituta Ruđer Bošković iz kojeg je isključen jer se protivio planovima jugoslavenske Federalne komisije za nuklearnu energiju o izradi atomske bombe. Rektor Sveučilišta u Zagrebu postao je 1969., a nakon obračuna s hrvatskim proljećem 1971. Supek je isključen iz javnog života na 18 godina. Od 1991. do 1997. bio je predsjednik HAZU, a za života je napisao 20 romana i 18 drama. Također je bio u stalnom sukobu s pokojnim predsjednikom Tuđmanom. Posljednji ispraćaj ovog velikog čovjeka održan je jutros na zagrebačkom Krematoriju ...

Ivan Supek 

Umro je veliki čovjek.

Akademik Ivan Supek, fizičar, filozof, književnik, povjesničar, mirovni aktivist i humanist svjedok je jednog uzbudljivog doba europske i svjetske povijesti. 

 

Moj život s nobelovcima 20. stoljeća

Pročitajte razgovor Tanje Rudež, novinarke Jutarnjeg Lista s akademikom Supekom napravljen povodom akademikovog 91. rođendana.

U razgovoru je iznio svoja sjećanja na najveće znanstvenike 20. stoljeća s kojima se poznavao i družio.

Obvezno štivo!

Povezani članci

Who's Online

We have 128 guests and no members online