Dan sjećanja na stravični pokolj u Docu Donjem

Ivan Šilović jedan od rjetkih preživjelih u fašističkom pokolju u Docu Donjem 1944.Stradanje 272 žrtve 26. ožujka 1944. godine u Docu Donjem obilježeno je u tom zamosorskom mjestu. Dan sjećanja održan je pod pokroviteljstvom Sabora RH, a nazočili su mu saborska zastupnica Zelenka Babić-Petričević, zamjenik župana Luka Brčić, gradonačelik Omiša Ivan Škaričić, načelnik općine Dugi Rat Domagoj Vuković, te izaslanstvo prijateljske općine Ernestinovo. Na strašan pokolj podsjetio je predsjednik Mjesnog odbora Ivan Medić kada su tog proljetnog, prohladnog dana SS-snage "Prinz Eugen" uz pomoć četnika i lokalnih izdajnika pobili i spalili 272 žrtve, među kojima 103 djece ...

DOLAC DONJI

DAN SJEĆANJA NA STRAVIČNI POKOLJ 26. OŽUJKA 1944. GODINE

Krv

"... U Donjem Docu okupator je sažgao kuće i sve živo, od djeteta u majčinoj utrobi do nepokretna starca. Djeca, kasnije rođena, dugo nisu znala što znače riječi: djed, baba, brat, sestra, vjenčanje, jer ih nije bilo; sve dok se opet nije vratio život.

Život je jači od smrti.

Neka ova imena ne postanu mrtvo slovo.

Mosor nije samo kamen. Za nas, djecu njegovu, Mosor je živo biće. Spomenik života. Neuništiv."

- Jure Kaštelan


Piše: Ojdana Koharević
Izvori: Slobodna Dalmacija, Almissa.com
Foto, slike: Ane Čizmić /Slobodna Dalmacija, Mirko Beović, Ugo Matulić


- Da je bila riječ o stravičnom zločinu svjedoči i podatak daje najmlađe dijete imalo samo tri sata, a zločinci su ga nabili na bajunet - kazao je Medić.

foto: Mirko Beović- U Docu Donjem dogodio se zločin poput Bleiburga i drugih križnih putova hrvatskoga naroda - kazala je Zdenka Babić-Petričević.

Počast žrtvama odao je i Luka Brčić, zamjenik župana.

O stravičnom zločinu svjedočio je jedan od rijetkih preživjelih, tada 17-godišnji Ivan Šilović.

- U kući nas je bilo više od 20 mladih, žena i djece. Jedna od bombi eksplodirala je točno među nama. Neke rođake sam uspio spasiti, ali ne i sestru Jaku, ona je poginula od bombe.

Nakon mise pokraj križa su položeni vijenci u spomen na žrtve.

Na stranicama Almissa.com nalaze se imena žrtava pokolja u Donjem Docu ...

Pali borci 

 Žrtve fašističkog terora

Povezani članci

Who's Online

We have 324 guests and no members online