Peruča je, srećom, izdržala

PeručaNa današnji dan prije 15 godina srpski zločinci minirali su branu Peruča, a cilj toga bezumnog čina bio je izazivanje samouništenja zemljane brane i stvaranje vodnog vala od više od 500 milijuna kubičnih metara vode, koliko se u trenutku miniranja zateklo u jezeru. Val je mogao uništiti sva nizvodna naselja uz Cetinu, sve do Omiša i izazvati kataklizmu za više od 20 tisuća nedužnih civilnih osoba. Za taj zločin još nitko nije odgovarao ...

PRIJE 15 GODINA CETINSKI JE KRAJ SPAŠEN OD KATASTROFE MINIRANJA BRANE PERUČA

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija

U drugoj polovici siječnja 1993. godine hrvatske snage zadale su srpskim agresorima veliki udarac u akciji Maslenica, a u borbama vođenim u zadarskom zaleđu sudjelovali su i dijelovi 126. sinjske brigade uključujući sve tenkove sa sinjske bojišnice.

Znajući za to, srpski zločinci odlučili su se na najsvirepiju osvetu i u noći na 27. siječnja agresorske snage nesmetano su ponovno zauzele branu i hidroelektranu Peruča koje su im bez otpora prepustili pripadnici kenijskog bataljuna Unprofora pod zapovjedništvom bojnika Hilarija Gashinge.

Peruča

Dolaskom na Peruču srpski agresori pripremili su za aktiviranje u kontrolnu galeriju brane ranije postavljenih 30 tona eksploziva TNT-a.
Vidjevši što agresori smjeraju malobrojni hrvatski branitelji samoinicijativno su, bez zapovjedi Glavnog stožera, započeli bitku.

U takvim okolnostima s Peruče je 28. siječnja 1993. u 10.52 sata odjeknula stravična detonacija, Cetinska krajina se zatresla i prema nebu se uzdigao visok oblak gustog crnog dima.

Zločinci, na sreću, nisu bili uspješni u miniranju. Iako oštećena, brana je odoljela, a nadljudskim naporima inžinjeraca HV-a i civilnih stručnjaka iz Peruče je kontrolirano ispuštena voda.

No, u toj akciji na hrvatskoj strani bila je jedna žrtva. Antu Buljana iz Bitelića srpski su okupatori 27. siječnja smrtno ranili.

Povezani članci

Who's Online

We have 372 guests and no members online