Obilježen dan kad je spašena brana Peruča

PeručaKomemoracijom kod spomen-obilježja Anti Buljanu, jedinoj žrtvi te briljantne akcije, u utorak je obilježena 16. obljetnica akcije Peruča. Poslije zločinačkog miniranja brane kao čina osvete zbog pretrpljenog poraza na Maslenici, sinjski branitelji u naletu su oslobodili Peruču i sva do tada okupirana naselja do Otišića. Istodobno, dok su još trajale borbene operacije, HEP i HV pokrenuli su i uspješno okončali akciju spašavanja teško oštećene brane od samouništenja, koja je prijetila najvećom ekološkom katastrofom na tlu Europe poslije II. svjetskog rata, uz izravnu prijetnju pogibelji za 20 tisuća nedužnih civilnih građana u slivu Cetine ...

OBLJETNICE

Dan kad je spašena brana Peruča

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Srpski okupatori zločinca Ratka Mladića u kontrolnoj galeriji brane detonirali su 30 tona TNT-a. U tom trenutku u jezeru je bilo 500 milijuna kubika vode.

Pred spomenikom zapaljene svijeće i položeni vijenci 

U nastale kratere počela je nadirati voda iz jezera prijeteći da sa sobom odnese zemljanu branu i nizvodno izazove najveću ekološku katastrofu na tlu Europe poslije II. svjetskog rata, uz izravnu prijetnju pogibelji za 20 tisuća nedužnih civilnih građana.

Odmah poslije uspješnog završetka spašavanja brane od samouništenja, HEP je počeo obnovu brane i HE Peruča.

Zapremina akumulacije povećana je s prijašnjih 540 na 570 milijuna kubika, a obnovljenim postrojenjem HE Peruča uz istu potrošnju vode sada se proizvodi oko 15 posto više električne energije.

Povezani članci

Who's Online

We have 261 guests and one member online

  • admin