Poljičani mole da im se kaže istina

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kojemu je, u ime predsjednika Sabora, nazočio izaslanik Živko Nenadić te brojni društveno-politički djelatnici, od načelnika Dugog Rata Jerka Roglića, gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića dožupana Luke Brčića načelnika Podstrane Marija Tomasovića i gradonačelnika Ernestinova Matije Grajfa, kao i brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, u Donjem Docu je održana komemoracija na stravične događaje prije 65 godina kada su u samo nekoliko sati ubijene 272 nevine žrtve i selo do temelja spaljeno ...

KOMEMORACIJA ZA NEVINE ŽRTVE

Poljičani mole da im se kaže istina


Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Mještani ovog pitomog poljičkog mjesta s pravom se Ivan Silović je preživio stravičan pokolj u Docu Donjempitaju zašto ni dandanas ne znamo tko i zašto je to napravio. Svake godine nam pričaju razne priče, no nikako da nam kažu pravu istinu o pokolju u Donjem Docu.

Mi moramo znati istinu, ma kakva ona bila. Tko god živi u Donjem Docu ne zna za krivca za taj stravičan čin kojim su spaljene naše kuće i ubijeni naši voljeni. Molimo za istinu. Nismo za osvetu - kaže nam pred očajnim mještanima Ante Banić, koji se istinski zauzima da se do istine i dođe.

Komemoracija je započela svetom euharistijskom misom koju je u crkvi sv. Martina predvodio ličko-senjski biskup msgr. Mile Bogović. Popis imena ubijenih pročitao je don Pavao Simunić, a potom je pred središnjim križem odano odrješenje za sve poginule Donjodolčane.

Predsjednik Mjesnog odbora Ante Medić se prvi obratio nazočnima ispred središnjeg križa i ukazao na neke još nedovršene radove u ovom mjestu kao što je pitka voda i slično.

Potom je omiški gradonačelnik Ivan Škaričić govorio o infrastrukturi posljednjih godina u ovome mjestu, a dožupan Luka Brčić o strategiji razvoja mjesta , obećavši pomoć Županije. Gradonačelnik Ernestinova Matija Grajf je kazao kako je zadovoljan mještanima Donjega Doca koji su 1944. napustili Poljica i nastanili sKomemoracija za nevine žrtve u Docu Donjeme u Ernestinovu. Na kraju se prisutnima obratio Živko Nenadić u ime Hrvatskog sabora kazavši:

- Ovdje su prije 65 godina oduzeta 272 života, među njima je bilo 103 djece. U jednom danu, jedne večeri. Počeo je sumrak. Ima li tu simbolike? Nije to bio samo sumrak dana, bio je to sumrak uma, sumrak čovjeka.

U kulturnom programu nastupio je orkestar “Kralj Slavac i osnovnoškolci iz Gornjih Poljica, a potom su pred središnjii križ predstavnici brojnih udruga, kao i gosti, položili vijence.

Povezani članci

Who's Online

We have 209 guests and no members online