Legenda o Arturu: Viteški okrugli stol je - sinija

mr. Lujo MedvidovićOsječki odvjetnik mr. Lujo Medvidović, rođen u Lokvičićima kod Imotskoga, svojom najnovijom knjigom „Castus i pravda“ uznemirio je znanstveno-povijesne krugove svojom tvrdnjom da je legendarni kralj Artur, s punim imenom Lucius Artorius Castus, rođen kod Dolabelina na putu između Salone i Narone, najvjerojatnije u mjestu Billubiumu, danas lokalitetu njegovih rodnih Lokvičića. Pokopan je u Petuntiumu, današnjoj Podstrani kod Splita. - Arthur-Castus / neokaljani ratnik / zapovjednik britanskih legija, koji je ušao u legendu kao prvi engleski kralj, osnivač reda vitezova okruglog stola i po legendi i nastajanju rođen je u Lokvičićima i pokopan u Podstrani - tvrdi mr. Medvidović ...

MR. LUJO MEDVIDOVIĆ, OSJEČKI ODVJETNIK, U SVOJOJ KNJIZI ‘CASTUS I PRAVDA’ TVRDI

Legenda o Arturu: viteški okrugli stol je - sinija

Autor knjige tvrdi da je engleski kralj Artur, osnivač reda vitezova okruglog stola, rođen u Lokvičićima kod Imotskoga, a Lokvičićani su uvjereni da je to istina

Piše: Braco Ćosić / Epeha
Izvor: Slobodna Dalmacija

Legenda o kralju Arturu, maču i njegovim vitezovima okruglog stola, vitezovima koji su mogli sjediti i za našom okruglom sinijom, ispričana je iz vizure američkog znanstvenika našeg podrijetla Dionizija Kunca.

Artur napušta kraljevsku slavu i odlazi za Kristovim kaležom, svetim gralom...

Citira se i slavna poljička viteška zakletva, niz povijesnih kamenčića koji bi se mogli ugraditi u mozaik sage o kralju Arturu.

Sve ovo zanimljivo je vidjeti na fotografijama antičkih spomenika i prirodnih ljepota Lokvičića, ostataka staroga grada između Mamića i Knezovića jezera.

Pa i zapisi koji su prošle godine nađeni pri obnovi crkve u Lokvičićima govore o tajanstvenoj povezanosti toga mjesta i legendarnog Artura - veli Medvidović.

- Kralj Artur rođen je u Hrvatskoj, što je najvjerojatnija pretpostavka, ali činjenica je da je odabrao Hrvatsku kao mjesto na kojem će njegovati cvijeće i množiti snove, gdje će provesti posljednje dane svojega života, gdje je umro i pokopan.

Tezu potvrđuje nadgrobni spomenik isklesan u majstorskim radionicama stare Salone, koji se i danas nalazi na ogradnom zidu crkve svetog Martina u Podstrani na kojem je ispisana impresivna vojnička karijera Luciusa Artoriusa Castusa RIMSKOG VOJSKOVOÐE ZA KOJEG UPUĆENI LJUDI VJERUJU I NAVODE DA SU ON I MITSKI KRALJ Artur ista osoba - kaže Medvidović.

Samu vezu Artura s Lokvičićima pokazuje i dvostrana mitraička i nadgrobna iz Podstranja u blizini grada Lokvičića koje je otkrio arheolog Ljubomir Gudelj, legenda o Gavanu, lokacija drevnog Billubiuma, sudbina don Luke Pavlinovića koji je bio oružano napadnut u župnom dvoru u Lokvičićima u proljeće 1941. godine „zbog tajne veze s engleskim kraljem“ - tvrdi mr. Lujo Medvidović.

U Lokvičićima su ugodno iznenađeni i pisanjem, ali i tvrdnjama svoga Luje kojemu silno vjeruju.

- Takav kapacitet i stručnjak ne bi izišao u javnost a da nema iza sebe i te kakve činjenice i dokaze. Nama u Lokvičićima preostaje da sve ovo obradimo na jednom znanstvenom skupu, zaštitimo lokalitete staroga grada i uz naša predivna jezera dovedemo turiste u rodno mjesto legendarnog kralja Artura - veli nam načelnik općine Lokvičići Branko Knezović.

- Ja vjerujem magistru Medvidoviću. Sami ostaci starog grada Lokvičića, Rimska cesta što prolazi od Berinovca do središta Lokvičića, pronalasci u našoj župnoj crkvi upućuju da se na prostorima Lokvičića događalo nešto veliko u Antičko vrijeme. Zato i teza o Lokvičićima kao mjestu rođenja Artura ima osnove, - veli nam Damir Mamić veliki zaljubljenik u znamenitosti Lokvičića.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 721 guests and no members online