Na današnji dan rodio se Nikola Tesla

Jedan od nedvojbeno najvećih istraživača i izumitelja, Nikola Tesla, rođen je na današnji dan, 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljanu. "Tesla je svjetionik, čije je svjetlo zasjalo prije 160 godina u Smiljanu, u Hrvatskoj i danas sjaji svima i svuda preko granica vremena i prostora" - rečeno je prije par godina na svečanosti obilježavanja 160. godišnjice rođenja velikog čovjeka koji se "ponosio svojom hrvatskom domovinom i srpskim porjeklom", u njegovom rodnom Smiljanu gdje se nalazi i multimedijalni centar, odnosno Tematski park Nikole Tesle, obnovljena rodna kuća i spomenik ..

Na današnji dan rodio se Nikola Tesla

Izvor: Razni izvori

Nikola TeslaJedan od nedvojbeno najvećih istraživača i izumitelja, Nikola Tesla, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljanu, a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Prvi razred osnovne škole Tesla je završio u rodnome mjestu, a ostale u obližnjem Gospiću. Tu je završio i nižu gimnaziju, a školovanje je, nakon jednogodišnjeg prekida (zbog bolesti), nastavio u Karlovcu.

Nakon mature, preboljevši koleru i ponovno se oporavljajući gotovo godinu dana, otišao je u Graz na studij tehnike. Prvu godinu započeo je s najvećom ozbiljnošću i predanošću, učeći najčešće po dvadeset sati na dan. Nemajući dovoljno novca za završetak studija, Nikola potkraj treće godine napušta Graz i za kraće vrijeme zapošljava se u Mariboru. Zatim je studirao u Pragu. Tada je počelo njegovo potucanje Europom, a poslije boravka u Budimpešti i Parizu, u proljeće godine 1884., kao dvadesetosmogodišnjak otputovao je u New York.

Nikola Tesla, veliki vizionar i izumitelj - Ponosim se svojom hrvatskom domovinom i srpskim porijeklomIz golemog obilja izuma i problema kojima se bavio teško je izdvojiti pa i samo nabrojiti barem i najvažnije. Jer, Tesla je ostvario višefazni sustav izmjeničnih struja, riješio probleme prijenosa električne energije, ostvario načelo rotirajućeg magnetnog polja i među prvima se bavio eksperimentiranjem s elektromagnetskim valovima. Tesla je patentirao više od 700 izuma, od kojih je nekoliko desetaka našlo široku primjenu.

Osim nedvojbenom genijalnošću Tesla se isticao i neobičnim životom. Cijeli je svoj vijek živio skromno i povučeno te ostao neženja. Bio je visok i mršav, crne kose i plavih očiju, karakterističnog uspravnog držanja koje je zadržao i u dubokoj starosti.

Umro je osamljen, u svojem apartmanu na 33. katu hotela Newyorker
 

FELJTON: Nikola Tesla, genije

 Clanak  Prometej s Balkana (izvor: Dani)

 Clanak  Signali sa druge planete (izvor: Dani)

 Clanak  Smrt u znaku broja tri (izvor: Dani)