Zatvor za novinara

Može li novinar u zatvor, čak i zbog teksta kojeg nije napisao? U Hrvatskoj je odgovor - da! Zbog komentara anonimnog korisnika na web-stranici vukovarac.net Damir Fintić sada mora u zatvor i platiti vrtoglavu globu. Zbog komentara objavljenog još 2005. godine, koji se bavi načinima na koji je tadašnji gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl stjecao imovinu, obitelj Štengl pokrenula je protiv Fintića tri kaznene te još tri građanske parnice i ukupno, do sada, uspjela ishoditi 50 tisuća kuna za naknadu duševnih boli, a potražuju još 200 tisuća kuna. Zbog blokade cjelokupnih primanja u 2008., bloger Damir Fintić nije mogao prošle godine isplatiti presuđenih tri tisuće kuna kazne zbog klevete te je ta kazna u veljači ove godine preinačena u zatvorsku kaznu. Prema statistikama udruge Članak 19 na području EU-a nije zabilježen ni jedan slučaj odlaska novinara u zatvor zbog klevete, a nakon 27. listopada moći će konstatirati da je takav slučaj u Hrvatskoj, a Hrvatska će moći biti svrstana u zemlje, koje su u svijetu nazivaju internet neprijateljima, kao što su Iran, Afganistan, Burma i Sjeverna Koreja, komentirao je svoj slučaj Fintić – "Četrdeset sadašnjih dana sigurnih i još, možda, na to četiri mjeseca, odležat ću u zatvoru kao i svako drugo živo biće." ...

 

ZATVOR ZA NOVINARA
 
Usamljeni slučaj u Europi
 

Piše: Gordana Simonović / Deutsche Welle
Izvor:
www.dw-world.de
 

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je mogućnost da Fintić bude možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete.
 
Potpredsjednik HND-a Luko Brailo naglasio je kako u Hrvatskoj uopće nije zakonski regulirana internetska komunikacija.
 
- "Kad se tome doda nasilje kojem su novinari bili izloženi tijekom prošle i ove godine, onda se novinari u hrvatskoj doista nalaze u teškoj situaciji." - izjavio je Brailo.
 
Presuda Fintiću je pravomoćna, pa će u zatvor sve dok ne isplati 252 tisuće kuna.
 
Inače, 20 dana iza rešetaka vrijedi oko tri tisuće kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 82 guests and no members online