Kultura nerada nas je uništila

branko grcčićOpterećenje plaće zaposlenih u Hrvatskoj porezima i doprinosima jedno je od najvećih u Europi, kazao je, između ostalog, prof. dr. Branko Grčić (45), dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju... Cijena domaćeg rada velika i predstavlja jednu od najvećih zapreka konkurentnosti, osobito u smislu privlačenja izravnih stranih ulaganja. To je priča koja nas prati kroz cijelo tranzicijsko razdoblje i to je razlog zašto su nas mnoge tranzicijske zemlje u međuvremenu preskočile. Poseban problem su zapravo veliki doprinosi, a paradoks je da i takvi kakvi jesu - nisu dovoljni za financiranje mirovina i zdravstvenog osiguranja - čemu su zapravo namijenjeni ...


BRANKO GRČIĆ

Kultura nerada nas je uništila


Apsurd je da 40 tisuća ljudi starosti od 30 do 50 godina prima socijalnu pomoć, a da je gotovo sto tisuća umirovljenika u dobi između 35 do 50 godina. Tako više neće ići


Piše: Petar Dorić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Branko GrčićPorezni teret se treba pravednije i efikasnije rasporediti i to od rada - prema kapitalu i špekulativnim zaradama.

Danas imate situaciju da samo 35 posto ostvarene nove vrijednosti ostaje radnicima, dok 35 posto uzima i preraspodjeljuje država, a čak 30 posto ostaje malobrojnim vlasnicima.

Ne bi to bio poseban problem kada bi se kapital koji ostaje vlasnicima reinvestirao, dakle ulagao u rast i razvoj poduzeća.

Na žalost, dobar dio tog kapitala završava u inozemstvu, jer je većina vlasnika najvećih i najprofitabilnijih firmi - izvan naše zemlje, ili pak završava u nisko oporezovanoj luksuznoj potrošnji.

Vrlo mali dio se investira, a oni koji žele nešto napraviti - sredstava nemaju - nego se moraju zaduživati ...


Proračunski deficit, sam po sebi, trebao bi biti legitimni instrument ekonomske politike, npr. u službi novih investicija i razvoja. Međutim, mi smo već danas u situaciji da će 6,5 milijardi kuna, od oko 8 milijardi planiranog deficita za 2010. - biti utrošeno za plaćanje kamata na prije stvoreni dug države.

To znači da gotovo cijeli deficit transferiramo kreditorima, a ne u domaći razvoj. To jasno pokazuje kako se ne možemo zauvijek zaduživati i da je takva politika štetna za Hrvatsku...

 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...

 

Branko Grčić

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online