Poljski poučak o reformi lokalne uprave

iskustva drugihregijeMožete li zamisliti Hrvatsku koja bi umjesto danas postojeće 21 županije imala samo pet ili šest njih, moćnih i proračunom bogatih regionalnih jedinica, okupljenih oko velikih hrvatskih gradova? U tako ustrojenoj Hrvatskoj ovi bi gradovi imali ulogu dinamičnog središta regije i pokretača njezina gospodarskog, političkog i kulturnog razvoja, a riječ je o konceptu koji preferiraju i u Europskoj Uniji i kojemu rado novčano pomažu. Ovu viziju regionalnog razvoja i ustrojstva Hrvatske novinarima Jutarnjeg Lista ponudio je prof. Grzegorz Gorzelak s Europskog instituta za regionalni i lokalni razvoj, koji djeluje u sklopu Varšavskog sveučilišta. Njegov savjet Hrvatima je - ne pretjerujte s brojem županija. Analizirajte koliko gradova imate koji mogu imati ulogu županijskih centara, koji mogu organizirati i stimulirati gospodarski i društveni razvoj ...


POLJSKI POUČAK O REFORMI LOKALNE UPRAVE

Ne raspravljajte o reformi. Provedite je!


Piše: Goran Andrijanić / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

Profesor Jerzy Regulski, jedan od glavnih kreatora i provoditelja reformi javne uprave, naglašava kako danas malo i srednje poduzetništvo na razini općina cvjeta u Poljskoj, lokalne zajednice ulaze u čitav niz projekata. Lokalni dužnosnici postali su ljudi vizije i nositelji pozitivnih promjena, a zanimljiv je podatak kako sve veći broj političara napušta karijere na nacionalnoj razini, u parlamentu, i vraća se u svoje lokalne izborne jedinice, gdje osjećaju da mogu napraviti puno više, neovisni od svojih stranaka i njezinih čelnika.


solidarnost


Ako županija za svoje središte ne može imati dovoljno velik i razvijen grad, s uglednim sveučilištem, s razvijenom industrijom, nemojte formirati županiju.

Veće regionalne jedinice jednostavno su moćnije, imaju veći proračun, u njima se može osmisliti neka specijalizirana gospodarska aktivnost, može se oformiti neka politička elita koja može njima upravljati na odgovarajući način, jer ne trebate zaboraviti da nije lako pronaći kvalitetne političke kadrove i u državama većima od vaše.

Ali, naravno, glavni problem bit će pritisak regionalnih političara koji neće pristati na gubljenje moći - objasnio je poljski ekspert.

Jerzy Regulski također zagovara veće regionalne jedinice, naglašavajući da je uvijek za “decentralizaciju”. Regionalno ustrojstvo, prema njegovom mišljenju, mora biti sastavljeno od većih jedinica jer su one tako učinkovitije.

Ako je u nekoj državi moguće sastaviti te jedinice prema nekom povijesnom ili kulturološkom ključu koji će ljudima omogućiti identifikaciju s regionalnom jedinicom kojoj pripadaju - tim bolje. Ako ne, onda kriterij učinkovitosti treba staviti u prvi plan.

Ne možete kao svoj glavni i isključivi cilj postaviti smanjivanje državnog aparata. Sustav mora ostati djelotvoran. Mnogo je važnije sustav državne uprave stvoriti učinkovitijim.

- Hrvatska uskoro postaje članicom EU-a. Morate zapamtiti koliko je važna uloga regija u konceptu Unije. EU potiče regionalni razvoj, a u nekim slučajevima regije imaju čak izravan pristup EU fondovima, prije svega kada su u pitanju mnogo veći projekti. Ako je županija premalena i preslaba, dodatno će izgubiti značaj i snagu - kaže Regulski.


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online