Styria i EPH reguliraju medijsko tržište

kava i novineStyria i EPH, dvije najveće novinske kuće na hrvatskom tržištu, potpisale su Sporazum o medijskoj suradnji. Prema Sporazumu kuće više neće otimati tuđe vijesti bez navođenja izvora i suglasnosti druge strane, a poštivat će se i ekskluzivne informacije. Ovo je loša vijest za internetske portale koji ne navode izvore vijesti u svojim tekstovima budući da su obje kuće najavile kako takvu praksu "više neće tolerirati" ...

MEDIJI

Styria i EPH potpisali Sporazum o razmjeni sadržaja

Izvor: monitor.hr, Hina
 
PavićČelnici izdavačkih kuća Styria i EPH potpisali su Sporazum o razmjeni sadržaja, kojim kane regulirati međusobne odnose na medijskom tržištu kako bi zaštitili autorske tekstove svojih novinara te spriječili da se članci iz njihovih izdanja na tržištu prenose bez navođenja izvora. Sporazum su u Novinarskom domu potpisali član Uprave Styrie Boris Trupčević i predsjednik Uprave EPH Tomislav Wruss.
 
Sporazumom je dogovoreno apsolutno poštivanje izvora sadržaja, na način da će se između Styrije i EPH vijesti razmjenjivati samo uz međusobnu suglasnost druge strane, uz transparentno i jasno naznačeno navođenje izvora, kako u samom tekstu, tako i u njegovu naslovu, nadnaslovu i podnaslovu.
 
Također navest će se tko je prvi objavio informaciju, kao i to da se ekskluzivna informacija ne razmjenjuje (prenosi) u prvih sat vremena od objave.
 
Ova dva izdavača, kako je, rečeno, više neće tolerirati "krađu" autorskih tekstova njihovih novinara, što je učestalo posebno na portalima, posebice da se kao izvor navode "neki tiskani mediji" ili "objavile su jedne dnevne novine".
 
Član Uprave EPH Stipe Orešković nužnim je ocijenio zajednički nastup izdavača prema državi kako bi se uredilo intelektualno tržište, "koje je glavna roba ovog doba i država bi toga trebala postati svjesna".
 
Reguliranje međusobnih odnosa između EPH i Styrije pozdravio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je predložio da se kod razmjene sadržaja, uz navođenje novinskog izdanja koje je objavilo informaciju, jasno navede i novinar koji je tekst napisao.
 
Potrebno je, dodao je Duka, i da izdavači zajedno s licenciranim društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava zajednički urede odnose autorske zaštite, kao i naknade za prenošenje autorskih tekstova.

Povezani članci

Who's Online

We have 67 guests and no members online