Ukidanje valutne klauzule jedino rješenje problema s frankom

Sva rješenja koja traže Vlada i banke zamagljuju pravi uzrok problema građana zaduženih u franku, a to je valutna klauzula, ocjenjuju ekonomski stručnjaci. Sudeći prema medijskim napisima, Ministarstvo financija razmatra mogućnost uvođenja poreza na aktivu u švicarskim francima bankama. Porez bi bio namjenski korišten za sufinanciranje dijela razlike između obračunskog tečaja (5,8 kuna ili šest kuna) prema kojem bi se radila konverzija kredita i službenog tečaja ...

KOBNI FRANCI

Ukidanje valutne klauzule jedino rješenje problema s frankom

Piše: Tomislav Pili / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


S obzirom da bi drugi dio razlike platili klijenti, novac od poreza uzet bankama na kraju bi im se zapravo vratio, piše Vjesnik.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić smatra da je glavni problem valutna klauzula, a sve ostalo je pokušaj rješavanja posljedica, a ne uzroka.

Moguće je prema Zakonu o obveznim odnosima izmijeniti ili raskinuti kreditni ugovor u slučaju promijenjenih okolnosti, a rast tečaja franka jest promijenjena okolnost. Izmjena ugovora kako bi se rata obračunavala prema košarici valuta, a ne tečaju franka također je dobro rješenje, kaže Davor Banović, sudski vještak za financije.

Inače, mediji se natječu tko će dati svoje viđenje rješenja...

Nakon jučerašnjeg sastanka bankara, HNB-a i Vlade nije bilo izjava za medije, no prema neslužbenim informacijama predlaže se fiksiranje tečaja kune prema švicarskom franku na šest kuna, da se kamatne stope na postojećim kreditima smanje za oko jedan postotni bod, a bankama će se uvesti porez samo na kredite u francima.

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online