Povodom međunarodnog dana slobode medija

sloboda medijaPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upozorio je danas, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija, da "netransparentno vlasništvo pojedinih medija, sprega politike i kapitala i monopoli ugrožavaju slobodu medija i novinarsku profesiju više nego ikada". "Sloboda medija se ne postiže jednom za svagda, to je nešto što treba njegovati i za što se treba boriti svaki dan. Prijetnje toj krhkoj slobodi nikada ne nestaju, samo postaju suptilnije, stoga je potraban jači oprez civilnog društva i zdraviji regulatorni okvir kako bi se sačuvao pristup informacijama i pluralizam", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ...

Izvor: Hina

"Braneći slobodu medija u svijetu, moramo biti nepokolebljivi u obrani najviših standarda kod kuće, uvijek odbacujući političku kontrolu u medijskom sektoru, medijske monopole i sve oblike zastrašivanja novinara", dodao je u svom priopćenju Martin Schulz.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u ime Europske unije sve države da osiguraju slobodu medija. "Europska unija poziva sve države da zajamče sigurnost novinara i omoguće im da obavljaju svoju ulogu izvještavanja i komentiranja događaja neovisno i bez straha od nasilja i optuživanja", rekla je Ashton.

Predsjednik Republike rekao je kako novinari i urednici, jednako kao i političari, imaju posebnu odgovornost.  "Postoji crta koju niti jedna od te dvije profesije, s različitim ulogama u društvu, ne smiju prijeći. Ni političari ni novinari nemaju pravo lagati i manipulirati javnošću, širiti govor mržnje i vrijeđati ljudsko dostojanstvo", naglasio je Josipović.

PROČITAJTE VIŠE...

 

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online