U Dalmaciji se rađa nova komunalna demokracija

Dok se Hrvatska zabavlja predsjedničkim izborima i procjenjuje tko bi od četvero nesretnika mogao osvojiti Pantovčak, Dalmacija je u nekom drugom filmu. Ono što se na lokalnim izborima prošlog ljeta moglo naslutiti kao trend, danas je već razmahana praksa: razne nezavisne liste s lakoćom pobjeđuju na izborima, osvajaju gradove, gradiće i općine te razvlašćuju donedavno neprikosnovene političke stranke! Najnoviji poraz pretrpio je HDZ koji je na nedjeljnim izvanrednim izborima nakon punih 23 godine izgubio vlast u Vrgorcu - i to prije svega zahvaljujući Nezavisnoj listi mladih i 27-godišnjem Anti Praniću, koji su odnijeli tijesnu pobjedu..., piše Damir Petranović na stranicama tportala. Pročitajte ...

NEZAVISNI GRADE, DORH OPSTRUIRA

U Dalmaciji se rađa nova komunalna demokracija

Piše: Damir Petranović / tportal
Izvor: tportal.hr


Malo-pomalo, Dalmatinci kao da polako napuštaju sustav stranačke demokracije i vraćaju se svojoj tradicionalnoj, komunalnoj... koju, ako ćemo iskreno, državne institucije kao da žele pokopati.

Prošlog vikenda, nakon što je omiški HDZ na svoju stranu pridobio jednog bivšeg vijećnika nekakve klinički mrtve stranke i tako uspio srušiti proračun i izazvati nove izbore, na ulicu je izašlo oko tisuću građana.

Nisu prosvjedovali zbog rušenja mladog i očito poštenog gradonačelnika Ivana Kovačića, već zbog bolne sporosti Državnog odvjetništva i USKOK-a koji su omogućili da se to uopće dogodi.

U godinu i pol dana, naime, ove institucije nisu uspjele riješiti doslovno ni jednu od najmanje petnaestak kaznenih prijava protiv Škaričića i njegovih suradnika koji su iza sebe ostavili opustošeni proračun, milijunske dugove i hrpetinu u najmanju ruku sumnjivih ugovora, aranžmana i neplaćenih računa.

Pa ovaj sada pokušava aktivirati svoju mrežu, desetljećima građenu na raznim povlasticama i uslugama, kako bi se nekako ponovno dočepao vlasti.

DORH je, naravno, reagirao svojim standardnim priopćenjem da se u omiškom slučaju još uvijek 'provode izvidi', što je samo eufemizam za priznanje da nisu napravili ništa..

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 376 guests and no members online