Svi predsjedničini ljudi: Mate Radeljić

Među odabranim savjetnicima predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović je, Omišanima dobro poznati Mate Radeljić, savjetnik predsjednice za unutarnju politiku. Ovaj Omišanin imotskih korijena je u svijet medija već kao mladac uplovio kao politički kadar i - zahvaljujući osobnim Tuđmanovim pohvalama - ubrzo avancirao u najmlađeg voditelja HTV-ova Dnevnika u dugoj povijesti kuće. Miljenko Manjkas, za čija je čuvena Motrišta devedesetih odrađivao povjerljive političke zadatke, odvukao ga je nakon sjajnog karijernog starta u krug Pašalićevih medijskih adlatusa, što mu je nakon raskola u HDZ-u i Sanaderove pobjede zakratko bilo umanjilo perspektive. Mate se, međutim, nije lako predavao, piše Davor Krile na stranicama Slobodne Dalmacije, Od Tuđmana, preko Ivića Pašalića, Vesne Škare-Ožbolt, Branimira Glavaša i Berislava Rončevića, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Ante Đapića i Ivice Vrkića do Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar-Kitarović - tako, valjda, izgleda moderni križni put napaćene hrvatske mladeži ...

IDEOLOŠKI KOMESAR ZA SVA VREMENA

Predsjednice, što će vam Pašalićev i Glavašev potrčko?

Piše: Davor Krile / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U svojem inauguracijskom govoru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poseban je naglasak stavila na mlade, koje je pozvala da ostanu u Hrvatskoj i svojom neopterećenošću povijesnimi političkim podjelama pridonesu boljoj budućnosti ove zemlje.

Tome pozitivnom apelu, međutim, prilično proturječe pozivnice izabrane predsjednice koje su odaslane nekim od najgorih mogućih uzora današnjoj hrvatskoj mladeži, ali i neke kadrovske odluke koje se upravo kroje, a tiču se sastava budućega predsjedničkog tima.

Među spornim imenima svakako je i ime nekadašnjeg novinara Mate Radeljića koji bi, prema pouzdanim najavama, trebao postati Kolindin Dejan Jović, odnosno šef odjela za analitiku u budućem Uredu predsjednice.

Riječ je, naime, o čovjeku koji u medijskom svijetu odavno nije sinonim za mladost, a još manje za novinarski integritet, kičmu i profesionalizam. Od uzornog stručnogi ljudskog habitusa profesora Dejana Jovića, ne dijeli ga samo akademska titula, nego i cjelokupni kreativni opus.


Pravi profesionalac

Jedino okorjeli cinici mogli bi braniti tezu kako je Mate Radeljić živi spomenik političkom nesvrstavanju i povijesnim podjelama: toliko je šefova, stranaka i političkih struja, doduše, promijenio u svojemu životu da se čista srca može zaključiti kako Mate Radeljić ne pripada nikome, budući da je prije ili poslije pripadao gotovo svima. Riječju - profesionalac.

Ovaj Omišanin imotskih korijena je u svijet medija već kao mladac uplovio kao politički kadar i - zahvaljujući osobnim Tuđmanovim pohvalama - ubrzo avancirao u najmlađeg voditelja HTV-ova Dnevnika u dugoj povijesti kuće.

Miljenko Manjkas, za čija je čuvena Motrišta devedesetih odrađivao povjerljive političke zadatke, odvukao ga je nakon sjajnog karijemog starta u krug Pašalićevih medijskih adlatusa, što mu je nakon raskola u HDZ-u i Sanaderove pobjede zakratko bilo umanjilo perspektive.

Mate se, međutim, nije lako predavao: najprije je preživjeti pokušavao pristupivši DC-u Mate Granića i Vesne Škare-Ožbolt. da bi novi put do centara političke moći ubrzo našao u Branimiru Glavašu ratnom zločincu. Glavaš ga je svojedobno povukao u Osijek, instalirao za direktora tamošnje lokalne televizije i sredio mu stambeno pitanje.

Povratak u vode nacionalne politike Radeljić je zatim ostvario preko Sanaderova ministra obrane Berislava Rončevića, čuvenog | po izjavi da Branimiru Glavašu duguje sve što ima u životu.

Radeljić je bio najprije Rončevićev glasnogovornik, a zatim je isti posao obavljao za ministricu obitelji, branitelja i generacijske solidarnosti Jadranku Kosor. Upućeni tvrde da pantovčačke ambicije Mate Radeljića datiraju još iz 2005., kad je Jadranki Kosor bio glasnogovornik i u predsjedničkoj kampanji i kad je prilično otvoreno sanjario o visokoj prisavskoj ili pantovčačkoj dužnosti.

Usluge retuširanja javne i medijske slike Mate je u međuvremenu pružao i Anti Đapiću, kao i Ivici Vrkiću, da bi se - naposljetku - svih prijašnjih klijenata odrekao u korist trenutno najprofitabilnije ljubavi, one šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Dobro informirani, naime, tvrde daje Radeljić na čelu Odjela za analitiku predsjedničkog Ureda Karamarkov i Brkićev izbor, a ne osobna odluka izabrane hrvatske predsjednice.


Vazda isti

Od Tuđmana, preko Ivića Pašalića, Vesne Škare-Ožbolt, Branimira Glavaša i Berislava Rončevića, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Ante Đapića i Ivice Vrkića do Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar-Kitarović - tako, valjda, izgleda moderni križni put napaćene hrvatske mladeži.

Mati Radeljiću, doduše, nitko ne može sporiti jedno: njegova misija bila je uvijek hrvatska državotvorna politička linijana kojoj je on vazda bio isti, a samo su se mijenjali - poslodavci.

Povezani članci

Who's Online

We have 91 guests and no members online