Kako je Udba stvorila Hrvatsku?

Kako je Udba stvorila Hrvatsku" naziv je knjige autora Ivana Krmpotića, čije će se predstavljanje održalo u Splitu u organizaciji HU "Benedikt" u dvorani Dominikanskog samostana na Pazaru. Uz autora knjigu je predstavio prof. Tomislav Čolak, prvi hrvatski redarstvenik, a u ime organizatora događaj je vodio Marijo Popović.
Kad bi se čitali samo zapisi sjećanja Ivana Krmpotića, izravnog sudionika, tj. aktera povijesnih događanja u Hrvatskoj od 1970. g. do – doslovno – sadašnjeg vremena, njih se može doživjeti nestvarno, kao maštoviti napeti triler ili književničku povijesnu dramu. Međutim, dokumenti koji prate memoarske zapise zorno i nedvojbeno svjedoče da se radi o predugo trajućoj surovoj hrvatskoj stvarnosti kojoj se ne nazire kraj ni u doglednoj budućnosti. Knjiga Ivana Krmpotića prvenstveno predstavlja izvorno i dokumentirano svjedočanstvo o režimu koji upropaštava sve što je hrvatsko, a u tom kontekstu na žestokom i neprekidnom režimskom udaru nužno se našao i Krmpotić s obitelji.

Izvori: HU Benedikt, Max portal

"Svatko tko pročita knjigu s pravom će se upitati: "Za koga i za što su se branitelji borili i izborili?", "Kome su  stvorili slobodnu i samostalnu Hrvatsku!“. Je li Hrvatska uopće slobodna zemlja?! Jesmo li mi Hrvati uopće slobodni ljudi ili se nalazimo u raljama strukture koja se nakon rata razmnožila, zauzela sva vitalna tijela i sada predstavljaju žilu kucavicu Države? Autor nam u stvari slaže slagalicu, cjelovitu sliku, sve od razloga za raspad Jugoslavije, početka stvaranja hrvatske države, i djelić po djelić, obrazlažući istovremeno stručno i "policijski točno“ sve tegobe s kojima se susretalo, od početka stvaranja vojske, države, Vlade, kao i problem krađe, pretvorbe i privatizacije, otimačine poduzeća pod krinkom privatizacije... Sudeći prema sadržaju knjige, i prema činjenicama i dokazima opisanim u knjizi, a koje činjenice vjerodostojno prenose stanje posljednjih 30 godina, od vremena raspada Jugoslavije pa do
osamostaljenja i danas, čitatelj se jednostavno mora zapitati: Čija je ovo Hrvatska?"


    - Nada Landeka


Ivan Krmpotić je bio ključna osoba ustrojavanja prvih približno dvije tisuće hrvatskih redarstvenika, koji su jezgra nastanka hrvatskih oružanih snaga, koje su u nemogućim uvjetima herojski obranile Hrvatsku od srbijanske oružane agresije. O tome su u knjizi objavljeni preslici ključnih dokumenata, uključujući i cjelokupni poimenični popis prvih redarstvenika te manipulacije koje su se generirale o toj iznimno važnoj temi.

Drugo, Ivan Krmpotić kao insajder – svojim zapisom i preslicima dokumenata – donosi iznimno važne konkretne uvide o kriminalnosti jugoslavenskih tajnih službi te načinu njihova preseljenja i preseljenja (tranzicije) cijelog asocijalnog kriminogenog jugokomunističkog modela moći u nove okolnosti nakon 1990. godine.

Pritom je važno znati da je Krmpotić desetljećima u bivšoj Jugoslaviji bio progonjeni zaposlenik u središtu represivnog sustava, a prije prvih demokratskih izbora i neposredno nakon njih vodio je osiguranje HDZ-a i Franje Tuđmana te je onemogućena Tuđmanova namjera da Krmpotić bude čelna osoba sigurnosnog sustava u samostalnoj Hrvatskoj.

Osim toga, Krmpotić je bio iznimno važan svjedok u Njemačkoj, na nedavno pravomoćno okončanom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, pa je zbog toga on osobno i cijela njegova obitelj i nadalje izložena sutavnom režimskom i u demokraciji nezamislivom progonu, koji je javno i nadalje prešućen.

Sve naznačeno podrobno je dokumentirano u knjizi, te predstavlja provrazredni izvor za suočavanje sa uzrocima i skrivenim pozadinama svih sadašnjih kriza koje potresaju hrvatsko društvo i hrvatsku državu.