Komemoracija u Jasenovcu

Četvrta je ovo godina zaredom da u Jasenovcu gledamo odvojene kolone, onu održanu u petak, "neslužbenu", i ovu nedjeljnu, državnu i "službenu". Pripadnici manjina zbog, među ostalim, revitalizacije ustaštva u društvu, odbijaju u Jasenovac ići s državnim izaslanstvom. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske, održao je govor pred Kamenim cvijetom u Jasenovcu.
-  "Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti izmedu NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Opet smo ovdje, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto. O ustaškom pozdravu "Za dom spremni" dao je mišljenje Ustavni sud, zabranjen je Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, no dok se ZDS ne makne iz upotrebe, nećemo sudjelovati u službenoj komemoraciji. U godinu dana ništa se nije promijenilo, još je gore. Ekstremna desnica jača. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu. Uz sve počasti i prisustvo gradskih vlasti, i uz zaštitu policije. Reakcije nema. Do kada, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH? Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djela, da se pogledamo u oči, i ako se složimo da je NDH bila zločinačka tvorevina te da treba zabraniti i njezine oznake. Neka se jasno kaže da se holokaust događao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice"  -  rekao je u petak u Jasenovcu Ognjen Kraus.

Izvor: Hina

Dramatični govor Ognjena Krausa u Jasenovcu: Zašto nitko nije reagirao na ustaški dernek u Splitu? Do kad, ministre policije i premijeru? Neka se kazne oni koji negiraju žrtve NDH!

Ognjen Kraus u Jasenovcu: “Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu..”

Premijer Andrej Plenković poslao je u nedjelju iz Jasenovca poziv da se iduće godine održi samo jedna komemoracija. "Još jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali logori poput Jasenovca. Gotovo 75 godina nakon događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju podjela, kulturi sjećanja, obrazovanju mladih o događajima iz povijesti. ..Drago mi je da smo iznjedrili kurikulum iz povijesti koji je dobro prihvaćen od stručne javnosti i od političke javnosti. Žao mi je što nismo imali zajedničku komemoraciju", rekao je Plenković, javlja N1 TV. Kad je riječ o politici naše Vlade nema razloga da se svrstavamo na dvije strane, dodao je Plenković.

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online