Kamena klupa se vraća

Najprije nevjericu, a onda pravu radost među tridesetogodišnjacima, ali i onima nešto starijima koji se u pedesetima i šezdesetima osjećaju tinejdžerima, izazvala je informacija kako se na ušću Cetine, s druge strane Fošala, uz plažu Punta, vraća mladima grada nekada nezaobilazna i popularna - Kamena klupa.
- "Da! Istina! U susret programa 9. Međunarodnog festivala gitare Omiš guitar fest 2019. koji bi nas iznova trebao oduševiti, 18.-25. lipnja uz glazbene virtuoze na žicama iz cijelog svijeta, pokrenuli smo inicijativu za povratak legendarne Kamene klupe, koja je nastala kao društveno odgovorna aktivnost da vratimo jedan od simbola našeg grada koji je srušen prije nekoliko godina. Stara kamena klupa je bila mjesto okupljanja omiške mladeži i klapa uz gitaru gdje su se rađala nova poznanstva i ljubavi, gdje se mladost družila i bila je izgrađena iz armiranog betona. Mi smo odlučili, u suradnji s našim partnerom Antom Bogdanovićem, i njegovom tvrtkom Forma iz Zakučca, izraditi novu klupu od omiškog kamena, stine, kao opjevana simbola našeg grada. Prva klupa bi bila u obliku gitare, i svake godine bi dodavali po još jednu skulpturu, a nova Kamena klupa neće biti smještena na starom mjestu pod borićima već u parku pored šetnice uz plažu cca 200 metara iznad. Izgradnjom ovog tematskog parka Omiš bi dobio jedinstvenu i turističku atrakciju u čitavoj regiji, svojevrstan spomenik gitari i mladosti grada!" - kazao je Peri Livajiću, nekad prvom peru Omiša, a danas novinaru zadarskog Narodnog lista, Neno Munitić, "alfa i omega" OGF-a. Nova klupa podigla bi se prema idejnoj skici mlade akademske slikarice Vere Mekinić iz Gata.
- "Neće to biti nešto megalomansko nego nešto što će se razvijati i što će dugoročno postati i turistička atrakcija" - otkriva autorica nove klupe, nasljednice stare "Kamene", stotinjak metara duge i prepoznatljive betonske poveznice niza generacija omiške mladosti koja je iz neznanog razloga srušena prije 15 godina.

Kamena gitara

Piše: Pero Livajić / Narodni list
Izvor: Narodni list


Nova Kamena klupa neće biti na istom mjestu na kojemu se nalazila stara, nego ipak nešto zapadnije, ali i ne toliko daleko u odnosu na bivšu, najvjerojatnije, kako se čini, između CB Dal Mare i CB 3M-a. Tehnički gledano, klupa-gitara ne može dužinom parirati nekadašnjoj, konkretna ideja je iz praktičnih razloga da bude dužine oko pet metara, budući je vrlo teško naći zdravu kamenu gromadu dužine iznad dva metra. To znači kako bi trebala biti izrađena iz tri dijela. Tako da nova klupa ustvari neće biti klupa izvornog oblika, niti na izvornom mjestu, dakle neće biti kopija stare, ali ono što je zajedničko i što je bitno jest da skupina ljudi može zajedno tu sjediti i doslovno uz gitaru stvarati i razvijati prijateljstva. Iduće godine, u planu je još jedna klupa, možda neki drugi instrument, pa će to u konačnici biti potpuno novi koncept, ali iste namjene kakvu je desetljećima imala sada već drevna stara, istina betonska, Kamena klupa. Bilo bi lijepo ipak, nadaju se i mladi i danas srednjovječni Omišani kada bi se repliku te klupe predvidjelo u sklopu buduće marine planirane godinama, a koja je i sama za sada živa tek na slikama projektnog ureda...

Kamena klupa


Crtica o umjetnici

Likovna umjetnica Vera Mekinić živi i radi u Omišu, udana je i majka dvojice malih mušketira. Kako kaže, voli sve što vole mladi, a slikarstvo je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesorice Nine Ivančić. Imala je do sada jednu samostalnu izložbu, i više zajedničkih, a unatrag nekoliko godina radila je većinom na primjenjemoj umjetnosti, najčešće u službi mode, no u zadnje vrijeme joj je fokus na standardnom umjetničkom izričaju kroz različite medije, najčešće u službi slikarstva.

Vera Mekinić art

"Moji radovi se ne nalaze unutar 4 zida, u nekom od galerijskih prostora, već na društvenim mrežama, koje su preuzele ulogu galerija.Kao i sve drugo i umjetnost je postala dostupna svima,što je zapravo super stvar" - naglašava kreativno izuzetno svastrana umjetnica, čiji opis radova i stvaralaštva možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Vera Art.

Who's Online

We have 206 guests and one member online

  • admin