Može se: Bjelovar je od sada digitalni grad, bez redova na šalterima i s manje šansi za korupciju

U Bjelovaru je predstavljen projekt eUprava, koji jamči transparentnost u upravljanju javnim sredstvima i koji bi trebao značajno olakšati živote građana tog grada i okolice, kao i posao zaposlenika Gradske uprave, i ključan je dio dugoročnog projekta Smart City, pametan grad. Vedran Vrabec, novinar portala Telegram ima priču o tome kako je Bjelovar krenuo u smjeru digitaliziranog poslovanja.
Uz pomoć hrvatskih IT tvrtki najprije su digitalizirane gradske financije, tako da se sada može precizno pratiti kako se plaćaju računi, i to svi računi. U idućem koraku, u Bjelovaru su identificirali i digitalizirali 80 procesa koji se odvijaju svakoga dana, procesa koji čine cjelokupno poslovanje Gradske uprave. Uspostavom sustava preko kojeg možemo pratiti koliko je koji djelatnik gradske uprave riješio predmeta dobiveno je ne samo na transparentnosti već i na efikasnosti radnika gradske uprave. U Bjelovaru neće vladati uravnilovka, a sustav praćenja rezultata i stimulacija nagrađivati će marljive djelatnike. - Oni koji naprave više, moraju biti nagrađeni, bez obzira na to što takav sustav nije uobičajen u hrvatskoj javnoj upravi - kaže gradonačelnik Dario Hrebak.
Provedbu digitalizacije Grad Bjelovar je platio ukupno milijun kuna, a u tu je cijenu uključeno sve od programiranja i izrade digitalnih obrazaca (sustav počiva na Microsoftovom SharePointu, sustavu za suradnju i organizaciju timskih zadataka) do obuke gradskih službenika koji će koristiti novi sustav.

Izvor: Telegram