Don Grubišić: I Crkva se mora oprati od grijeha

don Ivan GrubišićraspeloHrvatskoj je potrebno moralno i socijalno obraćenje koje ne isključuje nikoga jer previše je laži i kriminala. Obratiti se treba od nepravde, posebno socijalne, od etičko-moralne erozije koja je uzela maha, od terora podobnih nad sposobnima, od režimskog klijentelizma, te od isključenosti sve većega dijela građana od rada i samoupravnog odlučivanja u bitnim stvarima za društvo, kao što je referendum o NATO-u. U demokraciji je suveren narod, a ne političke stranke. Poručuje to uoči Uskrsa splitski svećenik i sociolog dr. don Ivan Grubišić, naglašavajući kako bi se u Hrvatskoj moglo nabrojiti više od sedam grijeha struktura koje proizvodi sama struktura ili su posljedica toga što se strukture ne poštuju ...

Iz grijeha struktura nije izuzeta ni Crkva, koja se definira kao grešna, jer je bezgrešan samo Bog, poručuje don Ivan Grubišić

Piše: Divna Zenić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Iz grijeha struktura, potvrđuje, nije izuzeta ni Crkva, koja se definira i kao grešna jer je bezgrešan samo Bog. Crkvi su, ističe, potrebne neke promjene jer se kršćanstvo ne živi i ne promovira se duhovnost, nego se igraju neki igrokazi.

- Za Crkvu nije dobro da je na strani bogatih, a grijesi struktura Crkve uzrokuju i neke pojedinačne grijehe koji se trebaju osuditi - ističe don Ivan Grubišić.

Siromašna većina

Don Ivan Grubišić- U nas se razvija partitokracija umjesto demokracije, politikantstvo umjesto politike, podobnost umjesto sposobnosti, izokrenut odnos da je narod radi vlasti, a ne vlast radi naroda, bogaćenje pojedinca i osiromašenje većine. O grešnosti struktura govore oni koji su i sami akteri tog grijeha.

Mi imamo profesiju licemjera, visokih dužnosnika koji jedno govore, u oči lažu cijeloj naciji, drugo misle, a treće rade, govore o slobodi, a uveli su cenzuru i zatvorili sve pipke slobodne i kritičke misli.

Demokratske procese ne može zamijeniti autokratska ličnost - poručuje don Grubišić.
 

Biznisu je sve podređeno

Uskrs je postao podređen potrošačkom mentalitetu i uživanju bez morala. Narod je dobio igračke, ne slavi se istina o životu, nego je sve podređeno biznisu.

Celibat je kontra Biblije

"O ubijenom župniku znam jedino što piše u medijima. Taj slučaj otvara pitanje o tome koliko je celibat u skladu s objavom Krista, jer je pravilo celibata doneseno crkvenim zakonom i nije utemeljeno na Bibliji.”

Povezani članci

Who's Online

We have 305 guests and no members online