Nedostižna demokracija (ili zašto treba stalno pritiskati vlast)

Strah od suočenja s kriminalnom pretvorbom te uporno inzistiranje na političkom sveznanju uz otvorenu odbojnost prema znanju i stručnim kriterijima govori da hrvatsko društvo još nije učinilo odlučujući korak iz totalitarne u demokratsku stvarnost. Unatoč svemu tome, kao i gotovo sigurnom ulasku u Europsku uniju, što će većini građana nakratko pojačati dojam "kako je ipak sve u redu", uređena je demokracija, barem u hrvatskom društvu, još uvijek nedostižna u mjeri koja bi jamčila vladavinu prava i društvo bez korupcije ... kazao je novinarki Slobodne Dalamcije Renato Matić, profesor na Hrvatskim studijima, koji kao rješenje za našu bolju budućnost vidi u trajnom pritisku na vlast, sve dok se u politički poziv ne ucijepi osjećaj odgovornosti ...

RENATO MATIĆ, PROFESOR NA HRVATSKIM STUDIJIMA, PROMIŠLJA DRUŠTVENU PROMOCIJU BEZAKONJA

Piše: Tina Disopra / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Izgubljena sredstva iz pretpristupnih fondova, što je izazvalo podsmijeh europske stručne administracije na diletantski ispunjene obrasce, koje su, uz notorno neznanje jezika, ispunjavali političkom podobnošću postavljeni, a u stručnom smislu krajnje nezainteresirani službenici, samo su neki od pokazatelja deprofesionalizacije, koju nitko od upravljačkih elita ne vidi kao problem.

Naprotiv, reakcije političkih aktera ukazuju i na svojevrsnu uvrijeđenost, što govori o potpuno izgubljenom kontaktu s društvenom realnošću.

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online