U zajedničku borbu za veće, europske plaće

prosvjed"Ovdje smo jer europsko radništvo treba povećanje plaća i jer to zaslužuje. Radnici su spremni boriti se za veće plaće i to već od danas", rekao je na skupu na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) John Monks. U Sloveniji, koja predsjeda Europskom unijom, poslijepodne su održane prve europske radničke demonstracije. Na ulice Ljubljane izašlo je 40.000 radnika i predstavnika sindikata iz 28 zemalja. Upozorili su na inflaciju u većini zemalja članica Unije te najavili zajedničku borbu za veće, europske plaće. John Monks je dodao kako europski sindikati više neće tolerirati stalno padanje vrijednosti prosječnih radničkih plaća na račun super bogatih casino-kapitalista, što je proces koji osiromašuje europska društva u cjelini. Europski radnici zahtijevaju dolične najniže plaće, pošteno priznavanje rada u javnom sektoru, jednaka prava iz rada za žene i muškarce, te prestanak špekulacija i nepametne pohlepe koja prevladava na svjetskim financijskim tržištima... A što radi naše podcjenjeno radništvo, zapitajmo se, dok im se gazde itaju milijunčićima po Boat Show-ovima, što rade naši nehadezirani sindikalni čelnici? ...

Izvor: Delo, HRT, Monitor.hr
Foto: Delo

prosvjedSindikalisti su najavili da će iduću subotu doći i na prosvjed u Zagreb.

Predstavnike sindikata primio je i slovenski premijer Janez Janša. Rekao je kako su njihova upozorenja da udio plaća u društvenom proizvodu pada opravdana, te da je i s ekonomskog aspekta opravdano da traže da se plaće povećavaju u skladu s produktivnošću. Janša je rekao da je prema podacima Eustata udio plaća u BDP-u u posljednjih sedam godina smanjen u Europi za 1,6 posto i da "to nije dobar trend".

Na potrebu održavanja europskoga socijalnog modela upozorio je i slovenski ministar financija Andrej Bajuk, govoreći na završetku dvodnevnog sastanka ministara financija i guvernera centralnih banaka koji je održan na Brdu kod Kranja.

veće plaće hoćemo!Inače, slovenski sindikati objavili su ovih dana službeni statistički podatak da čak 63,5 posto zaposlenih Slovenaca prima manju plaću od one prosječne koja je inače dosta visoka za tranzicijske države i iznosi 864 eura neto, te da je sve više zaposlenih koji žive na rubu siromaštva i socijalne isključenosti.

Na prosvjedima u Ljubljani sudjelovao je i hrvatski Savez samostalnih sindikata. U "deželi" su najavili sindikalne demonstracije koje će se sljedeće subote održati u Zagrebu. Dolazak su potvrdili i sindikalisti iz okolnih država članica Unije.

Povezani članci

Who's Online

We have 218 guests and no members online