Pro & kontra preseljenju Slobodne u Dugopolje

Slobodna DalmacijaGlavni urednik Slobodne Dalmacije Zoran Krželj objavio je manifest kojim se obračunava sa svojim novinarima koji su se usprotivili preseljenju novinske redakcije iz Splita u Dugopolje, a da bi pojačao snagu svojih argumenata, jučer je 40-ak urednika i zamjenika urednika "zamoljeno" da stave svoje mandate na raspolaganje..., piše Darko Baniček, novinar Business.hr. Novinari Slobodne napisali su pismo Ninoslavu Paviću u kojem traže "da redakciju Slobodne ne čupate iz Splita, jer da je ona jedan od nosivih stupi grada. Ka Ajduk, ka Marjan, sveti Duje...", te da s mista glavnog urednika 'Slobodne' makne Zorana Krželja, a da Slobodnu Dalmaciju "hitno proda nekome ko će prestat ponižavat novinare Slobodne Dalmacije, Split i one kojima je stalo do njega." ...

Piše: Darko Baniček / Business.hr
Izvor: Business.hr

Od ljudi bliskih Slobodnoj Dalmaciji saznaje se kako su svi urednici i njihovi zamjenici morali pismeno staviti svoje funkcije na raspolaganje glavnom uredniku Zoranu Krželju, što je objašnjeno reorganizacijom, no malo tko u Slobodnoj Dalmaciji taj potez nije protumačio drukčije nego kao sredstvo pritiska zbog pobune oko preseljenja.

Krželj, osim traženjem ostavki, svojim se novinarima obratio i preko cijele stranice u današnjem izdanju Slobodne, koju je iskoristio za informiranje čitatelja o "dezinformacijama vezanim uz preseljenje Slobodne Dalmacije", koje su se mogle pročitati u drugim medijima, no ne i u Slobodnoj. Naime, Slobodna Dalmacija jedina do sada nije pisala o otporu svojih zaposlenika preseljenju u Dugopolje.

Tako čitatelji mogu saznati da se Dugopolje "nakon što se Split proširio preko Kaštela do Trogira, preko Podstrane do Omiša, a preko Solina i Dugopolja gotovo do Sinja" zapravo nalazi u samom središtu "splitskog megapolisa", pa Krželj za one koji se protive preseljenju, a po njemu predstavljaju "manji dio redakcije", tvrdi da vrijeđaju građane Dugopolja, koji su sve do devedesetih bili građani općine Split.

Preseljenje u Dugopolje za Krželja je budućnost jer će novinari tamo moći proizvoditi ne samo novinske sadržaje već radijske, televizijske i sadržaje za internet, a oni koji se tome protive zbog neshvaćanja procesa i straha od novosti u tu budućnost kasne.


Novinari Paviću: Maknite glavnog urednika i prodajte Slobodnu!

Piše: Mate Prlić / Glas Dalmacije
Izvor: Glas Dalmacije

Slobodna DalmacijaPoznati novinari Slobodne Dalmacije Ćićo Senjanović, Damir Šarac, Damir Petranović i Srđan Kaić poslali su predsjedniku Uprave EPH Ninoslavu Paviću zahtjev da se s mjesta glavnog urednika makne Zoran Krželj, kojeg je Petranović kao predsjednik ogranka HND-a zbog nedavnog obraćanja novinarima preko Slobodne prijavio Vijeću časti HND-a.

U pismu Vijeću časti navodi se niz točaka novinarskog kodeksa koji je Krželj prekršio u svom obraćanju novinarima putem Slobodne Dalmacije koja prije toga nije objavila zahtjeve istih novinara protiv preseljenja u Dugopolje.

Pismo koje je navedena četvorka poslala Paviću prenosimo u cijelosti:


"Skupilo se nas 50-ak novinari Slobodne i napisali smo Van apel kojin tražimo da redakciju Slobodne ne čupate iz Splita, jer da je ona jedan od nosivih stupi grada. Ka Ajduk, ka Marjan, sveti Duje... I onda se tome apelu pridružilo jedno 130 poznatih ličnosti. Pa je ti apel bija objavljen svugdi, osin u Slobodnu.

E, ali odma sutra, ka u ona lipa staljinistička vrimena, stiže odgovor Uprave na nešto ča čitaoci nisu imali prilike pročitat. I tu Uprava piše o pinezima koje je ulila u Slobodnu, o povećanju plaći, o divnin prostorima u Dugopolje, i još o miljun mali stvari koje nemaju veze s onin bitnin, a to je – ne gulite redakciju Slobodne iz Splita!

I to Van nije bilo dosta, pa je glavnome uredniku Slobodne došlo da i on napiše čagod svoga. I onda je on 20. 5. 2008. u Slobodnu proglasija kretenima, budalama, kampanilistima, komodnima i linčinama sve one koji se protivu ponižavanju Splita. To je prvi put okad je svita da je glavni urednik u svoju novinu izasra svoje novinare.

I sad mi od Vas, gospodine Paviću, tražimo samo dvi sitnice:

1. Da s mista glavnog urednika Slobodne maknete ovoga gospodina koji nije naučija ni osnovne postulate novinarstva. Ali Vas molimo da ga maknete ča dalje, tako da ga naše najmilije oči više nikad ne vidu. Uzmite ga sebi u Zagreb, pa neka uveseljava Vas i cili EPH.

2. I čin maknete glavnog urednika, molimo Vas da Slobodnu Dalmaciju hitno prodate nekome ko će prestat ponižavat novinare Slobodne Dalmacije, Split i one kojima je stalo do njega."

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online