Američki san stupio na vlast

Obamina prisegaBarack Obama (47) prisegnuo je za 44. predsjednika SAD-a pred više od milijun građana okupljenih na Nacionalnoj šetnici ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu. Obama je prvi Afroamerikanac na toj dužnosti u 232 godine povijesti te zemlje. Rijetki glasovi razuma propituju koliki su izgledi za njegov uspjeh s obzirom na nagomilane teškoće. 'Mislim da još nisam doživjela da međunarodna zajednica ima tako velika očekivanja od izbora američkog predsjednika', ističe Madeleine Albright, državna tajnica u administraciji Billa Clintona. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero nada se da bi 'efekt Obama' mogao skratiti trajanje svjetske gospodarske krize uspije li njegova ekipa 'izgraditi povjerenje'. Drugi pak upozoravaju na opasnosti 'nerealnih' očekivanja. Ne zaboravimo, Barack Obama u Bijelu kuću ulazi s teretom dvaju ratova koje SAD vodi u Iraku i Afganistanu te s teretom jedne od najtežih gospodarskih kriza u povijesti ...

BARACK OBAMA - AMERIKA IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Američki san stupio na vlast

Barack Obama (47) prisegnuo je za 44. predsjednika SAD-a pred više od milijun građana

Izvor: T-Portal

bračni par ObamaObamu očekuju različiti izazovi: od borbe protiv globalnog zatopljenja do sukoba na Bliskom istoku.

Već je dao do znanja da neće biti nimalo lako ni brzo ostvarivo njegovo obećanje o zatvaranju logora za islamističke teroriste u Guantanamu na Kubi, čije je otvaranje bio jedan je od najkontroverznijih poteza njegova prethodnika Georgea W. Busha.

Barack Obama nema 'čarobni štapić', smatra francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. 'Pred njima je golem posao, iako su mu i zasluge goleme' i 'ne treba očekivati da odmah rješava sve probleme Amerike, a niti slučajno naše', navodi Kouchner.

Sjedinjene Države ključ su za prevladavanje gospodarske krize, ustvrdila je njemačka kancelarka Angela Merkel koja je Obami poželjela da bude 'spretan i sretan' u zadaći da na noge ponovo osovi američko gospodarstvo.

Europljani su redom izrazili spremnost raditi s novom ekipom u Washingtonu, ali i poručili da Europa mora očuvati svoje mjesto na diplomatskoj sceni. Takva suradnja mora biti 'u međusobnom uvažavanju', navodi Merkel jer 'nijedna zemlja ne može sama riješiti svjetske probleme'.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je u utorak navečer Baracku Obami na predsjedničkoj dužnosti, poželjevši mu uspjeh u radu. Predsjednik Mesić poslao je pozdravnu poruku novoizabranom predsjedniku SAD-a s najboljim željama za uspjeh u obavljanju svojega odgovornog posla na dobrobit građana SAD-a i cijelog svijeta, te izrazio uvjerenje u nastavak uspješnog razvoja hrvatsko-američkih odnosa.

Kina očekuje da Obama 'ukloni zapreke' vojnoj suradnji Pekinga i Washingtona. Ruski premijer Vladimir Putin odlučio se za skepticizam jer je 'duboko uvjeren da se najveća razočaranja rađaju iz prevelikih očekivanja'.


OBAMA:

'Kažnjeni smo zbog pohlepe i neodgovornosti'

Obama je u svom je inaugracijskom govoru u utorak pozvao Amerikance da izlaz iz sadašnje gospodarske krize, ratova i drugih izazova s kojim je zemlja suočena, nađu u osloncu na istinske vrijednosti "rada, poštenja, hrabrosti, snošljivosti i domoljublja" i otvore "novo doba odgovornosti" prema sebi, svojoj zemlji i svijetu.

prisega Obame

Na međunarodnom planu je najavio da "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", postupno se povlačiti iz Iraka, stvarati mir u Afganistanu, naći multilateralni pristup globalnim izazovima nuklearne prijetnje i klimatskih promjena te odlučno poručiti teroristima da će biti poraženi.

"Naša zemlja ratuje protiv dalekosežne mreže nasilja i mržnje", rekao je Obama, istaknuvši da su SAD "usred krize".

"Naše gospodarstvo je teško oslabljeno zbog pohlepe i neodgovornosti nekih, ali i neuspjeha da donesemo teške odluke kako bismo pripremili zemlju za novo doba", rekao je Obama. Upozorio je kako Amerikanci ostaju bez kuća i posla, poduzeća se zatvaraju, zdravstvena skrb je preskupa, a previše je škola u lošem stanju.

"Sada je potrebno novo doba odgovornosti, priznanje svakoga Amerikanca da smo odgovorni prema sebi, svojoj zemlji i svijetu", naglasio je.

Kazavši kako su "izazovi stvarni, ozbiljni i brojni", Obama je upozorio da se oni neće moći riješiti ni lako ni brzo, ali kako "zna da će ih Amerika riješiti", stvarajući nova radna mjesta i polažući temelje za novi rast i ambiciozne reforme.

Na međunardnom planu Obama je obećao "početak odgovornog vraćanja Iraka svojem narodu" i "stvaranje teško zaslužena mira u Afganistanu".

Najavio je neumoran rad na ubaživanju nuklearne prijetnje i globalnog zatopljenja, u suradnji sa "starim saveznicima i bivšim neprijeteljima".

Snagama koje posežu za terorizmom poručio je da će biti poražene.

"Mi se nećemo ispričavati zbog našeg načina života, niti oklijevati u obrani, a onima koji žele ostvarivati svoje ciljeve terorizmom i ubijanjem nevinih sada kažemo da je naš duh jači i da je neslomljiv. Vi nas ne možete nadživjeti, bit ćete poraženi."

Podsjetivši da je Amerika izlazila jača i ujedinjena iz teških poglavlja svoje prošlosti, poput Građanskog rata i segregacije, Obama je poručio kako zbog toga njegova zemlja vjeruje da u svijetu jednom trebaju prestati stare mržnje te da će, "kako svijet postaje manji, izaći na vidjelo zajednička ljudskost". "Amerika mora igrati svoju ulogu u uvođenju novog doba mira", naglasio je.

Muslimanskom je svijetu ponudio "nov put naprijed, utemeljen na uzajamnim interesima i poštovanju".

Čelnicima u svijetu, koji traže sukobe i na vlasti se održavaju prijevarom ili ušutkivanjem oporbe, poručio je da su "na krivoj strani povijesti", ali i da će im Amerika "pružiti ruku ako su spremni otvoriti šaku".

Obećao je nastavak američke pomoći siromašnim zemljama, a bogatima je poručio da se više ne može biti "ravnodušan prema patnjama izvan naših granica i trošiti svjetske resurse bez obzira na učinak".

"Svijet se promijenio i mi se moramo mijenjati s njim", naglasio je Obama u 15-minutnom govoru.

Prvi predsjednik SAD afričko-američkog podrijetla u svom se govoru osvrnuo i na prekretnicu koju u povijesti i životu SAD-a predstavlja njegov izbor za predsjednika.

Pozvavši sunarodnjake da zajedničkim naporima i odgovornošću "izvuku" zemlju iz krize, rekao je kako je "davati sve od sebe u teškoj zadaći" izvor američkog povjerenja, biti američke slobode i američkog kreda.

"Zbog toga su se danas muškarci i žene svih rasa i vjera pridružili proslavi na ovoj veličanstvenoj šetnici. I zato čovjek, čiji otac prije manje od 60 godina nije mogao biti poslužen u lokalnom restoranu, danas stoji pred vama i polaže najsvetiju prisegu", rekao je Obama, pozdravljen pljeskom stotina tisuća građana, posebno brojnih Amerikanaca afričko-američkog podrijetla.

Citirajući oca Domovine Georgea Washingtona, Obama je pozvao Amerikance da se u suočavanju s teškoćama sjete onih koje su utemeljitelji njihove države, te da ne odustaju, već pogledom uprtim u obzorje i uz Božju milost "nose dalje velik dar slobode i sigurno ga predaju budućim naraštajima".

Jon FavreauObama, koji meteorski politički uspon velikim dijelom duguje i svojoj govorničkoj vještini, tijekom govora je usporavao i naglašavao pojedine dijelove, kao da daje znake publici kad očekuje pljesak, no ona se i nije svaki puta povodila za tim znacima.

Međutim, prve reakacije pokazuju da je govor vrlo dobro primljen i da će biti široko citiran, pa ne smijemo zaboraviti spomenuti i njegovog autora, Jona Favreaua, 27-godišnjeg "vunderkinda", koji će najvjerojatnije ući u povijest kao najmlađa osoba koja je napisala inauguracijski govor za nekog američkog predsjednika.

Otkako je napisao Obamin pobjednički govor u Iowi, oko Favreua se u američkim medijima stvorio kult ličnosti. On je zaslužan i za Obamin ključni slogan: "Yes We Can" ("Mi to možemo").

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online