Ivan Zemunik pravi papirnate avione koji najduže lete

papirnati avioniNetko će reć’ – ne’š ti problema bacit papirnati avion nekih 30 metara daleko. I mi smo to mislili dok nismo nekidan došli na FESB-ovo igralište, gdje se održavao kvalifikacijski turnir u izradi i bacanju papirnatih avionaRed Bull Paper Wings”. Radi se o globalnom studentskome natjecanju takve vrste u kojem ove godine sudjeluje 85 zemalja iz cijelog svijeta, a cilj mu je obaranje Guinnessovih rekorda. “Piloti” su se natjecali u tri kategorije – duljini preleta, trajanju leta i akrobacijama. Ivan Zemunik, 24-godišnji apsolvent DIF-a iz Suhog Potoka u Jesenicama, bio je prvi u kategoriji duljina preleta, a svoju je papirnatu “raketu” bacio 31,30 metara daleko. Samo 30-ak centimetara kraće avion je bacio Nikola Repajić, dok je metar za njim zaostao trećeplasirani Duško Ivanišević ...

Avion od papira letija priko 30 metri u zrak

Piše: Nikolina Lulić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Tehnika i cake

Ivan Zemunik nam je nakon bacanja priznao kako je “pokupio” malo tehnike izbačaja od aktualnog svjetskog prvaka u ovoj kategoriji – 26-godišnjeg Jovice Kozlice, koji drži još uvijek neoboren rezultat od 39,43 metra sa zadnjega svjetskog prvenstva, održanog prije dvije godine u Salzburgu, a pobjedi se, ipak, nije nadao.

Očekiva san da ću dobro bacit, ali pobjedu ne. Tehnika je puno važna, jer sam model aviona i šemu možeš lako skinit s interneta – kazao nam je Zemunik.


papirnati avioni
Ana Gasi

 

Povezani članci

Who's Online

We have 304 guests and no members online