Lokalne uprave na izdisaju zbog proračunskih minusa

Lokalna upravaLokalna uprava u Hrvatskoj polako izdiše pod velikim padom prihoda, pokazuju podaci Ministarstva financija za prvo polugodište. U drugoj polovici godine dodatno će ih pogoditi promjena poreznih stopa te predviđen rast nezaposlenosti pa će ostvareni prihodi od poreza na dohodak prema procjeni Udruge gradova podbaciti 15 posto u odnosu na lani. Njima neće pomoći povećani prihod od PDV-a od potrošnje u turizmu na koji računa država. Problem je veći time što je, slijedeći Vladine naputke koji su predviđali rast, 566 gradova, općina i županija u studenom planiralo ukupno 12 posto više prihoda od 2009. godine ...

 

Lokalne uprave na izdisaju zbog proračunskih minusa

Lokalna uprava se ne može zaduživati kao država za pokrivanje minusa, ali jednak pad prihoda na državnoj razini značio bi bankrot

Piše: Ivan Pandžić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Kada se zbroje minusi na polugodištu i očekivani daljnji pad u usporedbi s planiranih 25 milijardi prihoda ove godine, minus bi na kraju godine mogao iznositi oko pet milijardi kuna ili 20 posto u odnosu na planirane prihode.

Usporedbe radi, kad bi država ostvarila takav pad prihoda, proračun bi iznosio 96 milijardi kuna, što bi značilo potpuni kolaps sustava, s tim da se za razliku od države lokalna uprava ne može zaduživati. Njezin limit je postavljen na nešto manje od 500 milijuna za cijelu godinu.


Štede na investicijama

oh fuckNeočekivani pad prihoda već je natjerao na rebalanse. Ove će se godine proračuni još jedva održati jer se štedi na investicijama i troškovima. Ako se ništa ne promjeni, sljedeće godine morat će se povećati cijene, ukidati socijalna prava, rezati kulturi i svima ostalima”, kaže Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova koju vodi Vojko Obersnel.

Spomenuti uzorak Ministarstva financija za koji su dani podaci za prvo polugodište odnosi se na 20 županija, Grad Zagreba i 33 velika grada. On pokazuje pad ukupnih prihoda od 5,8 posto u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni prihodi su pali 450 milijuna kuna u odnosu na lanjsko prvo polugodište.

Najveći pad je naravno na najvažnijem prihodu, porezu od dohodak, kojeg je za razliku od lanjskih 4,54 milijarde prikupljeno tek 4,19 milijardi što je gotovo na razini 2006. godine.

I ostali važni prihodi bilježe padove, a jedino je povećan prihod od pomoći koju lokalci dobiju, sa 970 milijuna na 1,06 milijardi kuna.


Gospodarstvo na čekanju

Lokalna uprava ipak je štedjela pa su joj rashodi bez investicija iznosili 6,33 milijarde ili 660 milijuna kuna manje nego lani. Investicije su sjekli na 1,19 milijardi ili 150 milijuna kuna manje nego lani.

Osim toga uglavnom se štedjelo na materijalnim troškovima, ali plaće i naknade zaposlenima, kao i socijalna davanja bilježe minimalne padove.

Likvidnost je još bila koliko-toliko dobra u prvom polugodištu, ali pitanje je kako će se odraziti u drugom”, kaže Runtić. Obersnel i Udruga gradova su inače izračunali da će 2011. izgubiti i do milijardu kuna neto zbog trećih izmjena poreznog sustava na njihovu štetu.

Gospodarstvo naslonjeno na lokalne uprave zato još dugo ne treba očekivati bolje dane.


I općine ruše novi zakon

Ustavnoj tužbi Udruge gradova kojom će se rušiti posljednje izmjene Zakona o porezu na dohodak pridružila se i Udruga općina, potvrdio nam je koordinator Mladen Ivanović. Obavljaju se posljednje pripreme i ovog mjeseca ona će biti podnesena.

Glavni argument lokalaca je da Vlada u izmjenama nije poštovala europsku Povelju o lokalnoj upravi koju je potpisala i koja ima snagu zakona. Kompromisno rješenje je da se lokalnoj upravi ostavi više poreza na dohodak koji sada ide u tzv. Fond izravnanja, ali Vlada na to zasad nije pristala.

borba minusima

Povezani članci

Who's Online

We have 335 guests and no members online