Koncesije: Pomorsko dobro ide u ruke načelnika

LučicaČelnici primorskih općina i gradova ubuduće neće biti obični fikusi kod odlučivanja o korištenju pomorskog dobra, dakle javnog obalnog prostora od vitalne važnosti za normalno gospodarsko i prometno funkcioniranje naselja i gradova uz Jadran. Državna vlast napokon je, čini se, djelomično uslišila učestale vapaje lokalnih čelnika koji tvrde da njihova mjesta zbog ograničenih ovlasti nad najvrjednijim resursima, praktično i nisu na moru. U primorskim mjestima veliki je problem nasipavanje javnog pomorskog dobra i status kopna koje nastaje nasipavanjem. Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama donosi brojne novosti u upravljanje vrijednom državnom imovinom ...


KONCESIJE

PREDLOŽENI ZAKON UNOSI BROJNE NOVOSTI U UPRAVLJANJE VRIJEDNOM DRŽAVNOM IMOVINOM

Pomorsko dobro ide u ruke gradonačelnika

Naknadu za otpad plaćat će vlasnici svih brodova i brodica, osim onih čiji brodovi plove na javnim linijama ili su na stalnom vezu, poručuju iz Ministarstva mora

Piše: Marijan Džambo / Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija, DalmacijaNews
Izvor: Slobodna Dalmacija

Čelnici primorskih općina i gradova ubuduće neće biti obični fikusi kod odlučivanja o korištenju pomorskog dobra, dakle javnog obalnog prostora od vitalne važnosti za normalno gospodarsko i prometno funkcioniranje gradova i naselja uz Jadran.

Državna vlast napokon je, čini se, djelomično uslišila učestale vapaje lokalnih čelnika koji, poput hvarskoga gradonačelnika Pjerina Bebića, tvrde da njihovi gradovi zbog ograničenih ovlasti nad najvrednijim resursima, praktično i nisu na moru.

Lučica

- Zbog neefikasnog provođenja nadzora nad pomorskim dobrom i potrebe jačanja zaštite morskog akvatorija, pred saborskim zastupnicima do kraja godine trebao bi se naći prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - kaže Maja Markovčić-Kostelac, v.d. ravnateljice Uprave pomorskog dobra i luka u Ministarstvu mora.


Legalizacija dijela nasipa

Što državna administracija pred laže u tom novom zakonu?

- Vrlo značajna novina jest da će granice pomorskog dobra ubuduće određivati županije, dok će Ministarstvo postupati po žalbama. Također, sve nekretnine koje se nalaze unutar luka smatrat će se pomorskim dobrom. U slučajevima sužavanja granica pomorskog dobra, sve nekretnine koje "ispadnu" iz obuhvata postat će vlasništvo države - ističe naša sugovornica.

nasipanje mora

U primorskim mjestima veliki je problem nasipavanje javnog pomorskog dobra i status kopna koje nastaje nasipavanjem, s čime se slaže i Markovčić-Kostelac. Pri tome treba znati da se neki nasipi koriste za javne sadržaje, poput autobusnoga kolodvora u Šibeniku.

- Izrađivači prijedloga novog Zakona zauzeli su jedinstveni stav po kojemu se svi prostori koji su nastali nasipavanjem smatraju pomorskim dobrom, ali će se razlikovati po tome kada su i kako nastali. Objekti koji su legalno izgrađeni nakon stupanja na snagu zakona smatrat će se suvlasništvom države i osobe koja ga je gradila - pojašnjava v.d. ravnateljice i dodaje:

- Postupak dodjele koncesija također će doživjeti bitne izmjene. Ubuduće će se koncesije izdavati po kategorijama koje su određene za gospodarsku namjenu općeg dobra, javne usluge i javne radove. Time ćemo decentralizirati nadležnost i koncesioniranje.


Demokracija na obali

Umjesto dosadašnjega koncesijskog odobrenja uvodi se dozvola za obavljanje djelatnosti na morskoj obali koju će dodjeljivati načelnik, čime će se ojačati uloga lokalne samouprave u upravljanju pomorskim dobrom i ubrzati cijeli postupak.

Dobra strana te odluke je demokratičnost, a loša to što pojedine jedinice lokalne samouprave nemaju kapacitete za njihovu provedbu.

demokracija na obali

Ubuduće bi svi brodovi morali plaćati pristojbu za prihvat i zbrinjavanje otpada, pa i u slučaju kada otpad ne odlažu, jer ih se novim propisom želi stimulirati na predaju otpada kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša.

Stalni dio pristojbe neće morati plaćati vlasnici ribarskih brodova i brodica, te brodica za sport, ali ni vlasnici jahti prigodom svakog uplovljavanja.

Promjenjivi dio ovisit će o vrsti i količini otpada. Iznimke se odnose samo na brodove u javnom prijevozu koji pristojbu plaćaju u jednoj od luka u koju uplovljavaju, te na brodove na stalnom vezu.

otpad u moru


Bačvar 25 godina čeka legalizaciju

Što o najavljenom novom Zakonu o javnom pomorskom dobru kaže Marko Bašić Bačvar, poznati murterski kalafat?

- Vjerujte, ništa ne očekujem. to su nesposobni ljudi. Ja već 25 godina tražim da mi se na javnom pomorskom dobru od 11,5 tisuća kvadrata legalizira moj biznis. Ti ljudi u Zagrebu nemju pojma niti imaju sluha za tradicijsku gradni plovila...


Hotelski vez bez naplate

Novi zakon definira i pojam turističkog privezišta. Na pomorskom dobru koje se nalazi ispred hotela, kampova i restorana moći će se urediti privezišta koja neće smjeti biti nove marine. Tu će se moći privezati samo plovila od gostiju, a usluga se neće smjeti naplaćivati.

demokracija na obali

Povezani članci

Who's Online

We have 465 guests and one member online

  • admin