Dragi Općinari naučite kako doći do novca iz europskih fondova

vijećniciVeć i vrapci pričaju da će Hrvatska po ulasku u EU imati na raspolaganju oko milijardu ili pak zbog krize nešto manje eura godišnje iz strukturnih fondova. Što naši potencijalni korisnici sredstava EU na lokalnoj ili regionalnoj razini trebaju činiti kako bi pripremili svoje projekte za financiranje iz strukturnih fondova po ulasku Hrvatske u EU? Spomenuti iznos od milijardu eura godišnje je gotovo 10 puta više od razine financiranja koju Hrvatska ima na raspolaganju sada, u pretpristupnom razdoblju. Novac iz strukturnih fondova mora se utrošiti na projekte prema pravilima javne nabave i transparentnog i ekonomičnog trošenja u roku od tri godine od trenutka kad su postala dostupna zemlji korisnici. Žele li iz europskih fondova financirati infrastrukturne projekte potencijalni korisnici moraju o projektima i financiranju njihove pripreme razmišljati i početi ih pripremati i dvije do tri godine prije apliciranja za europske fondove...


SAZNAJTE NA VRIJEME!

Dragi Općinari naučite kako doći do novca iz europskih fondova

Priredio: Mladen Banović

Dakle, potencijalni korisnici fondova moraju se pripremiti dvije godine unaprijed. To znači da moraju odrediti prioritetne projekte, isplanirati njihovu pripremu i realizaciju, napisati projekt,  te ga aplicirati za sredstva za sufinanciranje iz strukturnih fondova EU.

Nadam se da naš načelnik i vijećnici sve ovo već odavno znaju i imaju u vidu, te da u suradnji sa našom županijom i ministarstvima već rade na identifikaciji, prioritizaciji i pripremi projekta razvoja naše lokalne samouprave, Općine Dugi Rat, koji bi se mogli financirati iz strukturnih fondova EU po ulasku Hrvatske u EU.

Znamo dragi vijećnici da je najlaše za financiranje naših projekata opet podignuti cjene komunalnih usluga, npr. vode i tako dodatno opteretiti krajnje korisnike.  No kad već imamo alternative, pokušavali se nešto naučiti i učiniti drukčije, na prihvatljivije i u konačnici potencijalno jeftinije načine?

Povezani članci

Who's Online

We have 90 guests and no members online