Turističke zajednice bez ikakva nadzora?

HTZI to je moguće: uopće nije poznato koliko godišnje troši cijeli sustav turističkih zajednica u Hrvatskoj. Zna se koliko troši Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a to su Glavni ured HTZ-a plus predstavništva u inozemstvu, koji će ove godine imati prihod 247 milijuna kuna prema upravo usvojenom programu rada HTZ-a. Nitko, međutim, ne zna koliki je ukupan prihod svih županijskih i lokalnih turističkih zajednica u Hrvatskoj, a ima ih dvjestotinjak. Svaka ima svoj program rada i svoj proračun, dobiva postotak od članarine i boravišne pristojbe, ali te podatke nitko nikad nije zbrojio. Otkrio je to neki dan ministar turizma Veljko Ostojić najavljujući da se upravo planira baciti na posao i otkriti famoznu brojku. A ona sigurno nije sitna, jer samo od boravišne pristojbe lokalne turističke zajednice uglavnom dobivaju 75 posto ...

HTZ

Turističke zajednice bez ikakva nadzora

Nitko ne zna koliki je ukupan prihod svih županijskih i lokalnih turističkih zajednica u Hrvatskoj, a ima ih dvjestotinjak. Ostojić se baca na posao. Čekamo brojke...

Piše: Marija Crnjak / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Samo od boravišne pristojbe lokalne turističke zajednice uglavnom dobivaju 75 posto. HTZ-u od boravišne ide tek 25 posto, što će u ovoj godini biti 93 milijuna kuna. Je li moguće da samo od pristojbe turističke zajednice godišnje uberu gotovo 300 milijuna, gdje je tu još turistička članarina?

Ministru neće biti teško izračunati, uostalom to i jest njegov posao. Potpuno je nevjerojatno da se nijedan njegov prethodnik nije time pozabavio u današnje informacijsko doba, u vrijeme krize, kad se gleda svaka kuna.

Ispada da bez ikakve kontrole, na vlastitu ruku, svaki ured može raditi što ga volja, dijeliti novac kome poželi i koliko poželi. Neki to i rade, potvrdio je Ostojić najavljujući da će počistiti sustav. Čekamo brojke.

Povezani članci

Who's Online

We have 384 guests and no members online