Proložac uzima sedam milijuna kuna Europi za kanalizaciju - Dugoraćani o tome mogu samo sanjati

kanalizacijska šahtaOpćina Proložac pred dobivanjem je sedam milijuna kuna za izgradnju kanalizacijske mreže u naseljima koja su do sada muku mučila s otpadnim i oborinskim vodama, piše Braco Ćosić na stanicama Slobodne Dalmacije. Iz svojeg proračuna toliki iznos u tu svrhu ni u snu Proložani nisu mogli odvojiti. No, dosjetili su se i angažirali stručne konzultantske tvrtke te se prijavili za IPARD pretpristupni program Europske unije koji vrijedi za razdoblje od 2007. do 2013. godine. No, da bi se od EU dobio novac, potrebni su i konkretni projekti, čista uknjižba zemljišta, uređeni prostorni planovi i, ako se nepovratni novac dobije, nadgleda se u što će svaki euro biti uložen. Neophodna je volja i odlučnost lokalne uprave da se konačno projektima "krene prema Europi", a ne da se smisao lokalne uprave iscrpljuje u stranačkim igrama i zadovoljavanju osobnih interesa vijećnika i načelnika, te predizbornim kampanjama u kojima mahom pobjeđuju nepoduzetni (čitaj: nesposobni) i nezapošljivi ...

KONKRETNI PROJEKTI

Samo Proložac uzima sedam milijuna kuna Europi za kanalizaciju - o kojoj su do sada mogli samo sanjati

Izvor: Slobodna Dalmacija

plažaIPARD je, kako je poznato, pretpristupni fond Europske unije čiji je cilj pomoći zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU kako bi se infrastrukturom, ali i organizacijom života približile standardu EU-a.

Sa svojih pet osnovnih komponenata, među kojima su ruralni razvoj, razvoj ljudskih resursa, prekogranična suradnja, regionalni razvoj i tranzicija te jačanje institucija, IPARD nudi široku lepezu projekata te, što je najvažnije, novca.

Za one koji imaju volje i znaju kako ga tražiti.

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online