Vlada jednoglasno otkazala kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama

božićnicaVlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Kako je Frenkiju Laušiću rečeno u Ministarstva rada, kolektivni ugovor važi još tri mjeseca za koje vrijeme će se oformiti pregovarački odbor u okviru kojeg sa sindikalne strane može biti 11 sindikata iz svih sektora javnih službi. Ministarstvo će, saznajemo, sindikatima ponuditi isti Temeljni kolektivni ugovor, ali sa aneksom koji je sindikatima bio ponuđen i do sada, a na kojeg nisu pristala tri sindikata prosvjete i jedan medicinskih sestara. Podsjetimo, tim aneksom su sindikati pristali da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća ...

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija

Prema novim zakonskim pravilima dovoljno je da jedan sindikat od 11 potpiše temeljni kolektivni ugovor i da on važi za sve javne službe, što bi se po svemu moglo dogoditi u prosincu ove godine.

U Ministarstvu se nadaju kako do tada neće morati smanjivati koeficijente za prosvjetu i medicinske sestre, već da će se uštede od oko 700 milijuna kuna pronaći na drugim stavkama.

Povezani članci

Who's Online

We have 200 guests and no members online