I Primošten omogućio totalnu transparentnost proračuna, što li čekaju naši općinari? Hoće li se u ovo upustiti novi načelnik?

– Percepcija je javnosti da je lokalna samouprava jedan od velikih izvora korupcije, nepotizma i nezakonitog rada. Najbolji način da se to demantira je da se proračun kojim se upravlja u jedinicama lokalne samouprave stavi javno i da bude dostupan svima – kazao je novinarima načelnik Stipe Petrina koji je s mladim profesorom ekonomije Vukom Vukovićem u šibenskoj Gradskoj Knjižnici predstavio projekt, odnosno program koji omogućava potpunu transparentnost općinskog proračuna. Ovakvo predstavljanje stavki proračuna gdje se vidi svaki račun koji je izdan, Općinu Primošten koštao je oko 40.000 kuna. Osim Primoštena na transparentnost javne samouprave pristale samo još Općine Omišaj i grad Bjelovar, a gradovi Trogir i Split još pregovaraju o ovom iskoraku.
Puno gradova kad govore o transparentnosti stave proračun online i smatraju da su sve riješili, ali to je, kaže Vuković, samo otvoreni proračun te je razlika u tome da se na ovom transparentnom primjeru vidi baš svaka stavka proračuna, a ne samo zbirni trošak jedne kategorije, piše portal ŠibenikIN.
– Ljudima su zanimljive recimo i plaće zaposlenika unutar gradske uprave, a radi se o bruto iznosima pa zato želim napomenuti da je upravo to najčešći razlog zašto naš projekt kod većine ne prolazi. Ovo je prvi korak u sprječavanju malverzacija i uopće učenju građana o demokraciji. Svi građani imaju pravo vidjeti na što se i kako NJIHOV novac troši – napominje Vuković.

Izvor: ŠibenikIN, Dalmacija Danas

– Želimo da građani vide koliko od onoga što oni izdvajaju im se vraća kroz uspješnu ili neuspješnu lokalnu samoupravu. U jednom trenutku Općina Primošten je imala koeficijent iskoristivosti proračuna 83 posto. Znači ako vam građanin da 100 kuna, koliko mu vi vraćate za poboljšanje uvjeta života u njegovoj sredini? Kod nas je to, ponavljam, u jednom trenu bilo 83 posto. Za plaće se troši 7,9 posto, a sve ostale usluge općine nikako ne prelaze 20 posto. Nužne su ovakve javne prezentacije da bi svima bilo jasno da nema sumnjivih poslova – zaključio je načelnik Petrina.

Pitanje za 40.000 kuna (ili malo jeftinije) je hoće li se u ovaj demokratski iskorak upustiti naš novi načelnik/ica?

Podsjetimo, i nas glasače i naše stare-nove predstavnike, da istinska i potpuna transparentnost proračuna Općine podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama. To uključuje i podatke o bruto plaćama i trošenjima zaposlenih. Time građani i mediji mogu jednostavno pretraživati, skidati i analizirati sve podatke. Cilj je poštovati volju građana za uvidom na što se sve troši NJIHOV novac, bez čega nije moguća konstruktivna suradnja vlasti i građana.

Povezani članci

Who's Online

We have 372 guests and no members online