Ljepši stari porat u Krilu

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom Općina Dugi Rat je prišla saniranju značajnog objekta — starog dijela porta u Krilu. Izvođač radova je tvrtka "Point" iz Splita koja je na natječaju ponudila najpovoljnije uvjete, kazao je načelnik općine Domagoj Vuković. Na taj način će se spriječiti orušavanje i propadanje staroga porta, dužine oko 140 metara, koji je građen u etapama, a započet još u vrijeme stare Austrougarske i produžavan 50-ih godina prošloga stoljeća ...

OBNOVA: ŽUPANIJA I OPĆINA U ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Piše: Davor Grgat /Slobodna Dalmacija

Podsjetimo da je stara luka u Krilu Jesenicama skoro stoljeće bila poznata kao naša najveća luka privatnih brodara koji su se dugi niz godina bavili iskopom i odvozom pijeska za gradnju kuća širom Dalmacije, a isto tako dugo je slovila i kao veza između stare Poljičke knežije i Trsta gdje su Poljičani prodavali svoje proizvode (vino, trešnje, višnje, smokve...).

Sve do izgradnje Jadranske magistrale kriljanska luka bila i jedna od postaja brodske linije Split - Omiš, a danas je luka u Krilu nadaleko prepoznatljiva po nautičkom turizmu.      


 

Povezani članci

Who's Online

We have 138 guests and no members online