Jadran u 'Raju'

jadran - raj na zemljiRazvojne agencije šest jadranskih županija osnovale su svoju Koordinaciju koju su nazvale RAJ, a operativni dio posla u budućom zajedničkom radu povjerile su splitskoj MICRO grupi, koja, inače, usluge savjetovanja pruža u šest zemalja. Na pitanje zašto RAJ (Razvojne agencije Jadrana), Mladen Šimunac, predsjednik Uprave MICRO grupe, kaže: Pa zato jer je statistička regija Jadran uistinu raj. Ovakav ambijent u kojemu mi živimo, ovakva klima, prirodne ljepote, tradicija, baština, kvaliteta priehrane, raznolikost, od predivnog mora, otoka, priobalnog pojasa. Dalmatinske zagore, Like. Gorskog kotara, koji snažno izlaze iz povijesno nekvalitetnog razdoblja u posljednjih 50-ak godina, unatoč velikoj razvojnoj nepravdi (točnije rečeno, doživjeli su nerazvoj i stihiju, dijelom pogrešnu industrijalizaciju, gotovo demografsku katastrofu...), ova naša regija je stvarno, unatoč svomu tome, raj ...

Znanje i tehnologije

Piše: Ljubica Vuko / Slobodna Dalmacija

razvojne agencijeŠimunac ističe kako regionalne (županijske) razvojne agencije mogu učiniti i čine puno za razvoj. Naravno, razvoj je kvalitetniji u županijama u kojima su agencije kvalitetno ekipirane, u kojima se uložilo i ulažu se sredstva u znanje i tehnologije. Protokom znanja, iskustava, edukacijom, zajedničkim nastupom na raznim projektima i sl., one će biti puno jače, naglašava on.

Novi zakon

Sugovornik Slobodne Dalmacije kaže i da će se smjer regionalnog razvoja Hrvatske moći procijeniti tek donošenjem zakona o regionalnom razvoju. Ako se to ne dogodi do kraja mandata ove Vlade, očekuje se da će to biti jedan od prioriteta novo Vlade. No, kako kazuju Šimunac, Hrvatska vrlo aktivno slijedi europske trendove i usklađuje europske standarde pa bi taj zakon mogao prije aktivnosti institucionalizirati i ubrzati negoli nešto drastično promijeniti.

Vjerujem da će — ističe Šimunackvalitetna iskustva RAJ-a pronaći vrlo aktivno mjesto u kreiranju razvojne politike RH, a naročito u dijelovima prekogranične suradnje i upravljanju projektima financiranim od strane EU-a, u kojima je suradnja razvojnih agencija i konzultanata dokazala put do uspjeha

Besplatna usluga

S obzirom da se danas sve mjeri s novcem, Šimunac napominje kako posao koordinatora MICRO grupa obavlja besplatno. MICRO grupa je. veli on, najveća konzultantska tvrtka u jugoistočnoj Europi, s gotovo 60 zaposlenih i jedan od tri smjera kojim se razvija je definitivno regionalni razvoj (ostala dva su industrijski i investicijski konzalting).

Od njezinih šest ureda u regiji, tri se nalaze na području RAJ-a, u Splitu, Šibeniku i Puli. Dosadašnja suradnja MICRO grupe s razvojnim agencijama bila je prirodan i logičan odabir koordinatora njihovih zajedničkih aktivnosti, veli Šimunac.

Povezani članci

Who's Online

We have 250 guests and no members online